İdrar Kaçırma

Çok yaygın ve genelde paylaşılmayan , hasta tarafından utanç verici olarak değerlendirilen bir problemdir. Problem hapşırma, aşırı gülme, öksürme ile olabildiği gibi ; zaman zaman oluşan sızıntı, ya da tuvalete yetişememe şeklinde olabilir.

Yakınmanın derecesi çamaşırları ıslatmak gibi sosyal hayatı etkileyecek kadar çok, ya da damla tarzında sızıntılar şeklinde olabilir.

Stres tipi idrar kaçırma durumunda ağır kaldırma, karın içi basıncını arttıran her türlü durum, gülme , hapşırma durumlarında ortaya çıkar. Mesanedeki büzücü kaslar zayıflamış ve idrar çıkış yolunun aksı kaymıştır. Menopoz, gebelik, çocuk doğurma, rahim aldırma operasyonlarından sonra gelişebilir.

Sıkışma tipinde idrar kaçırma hadisesinde ise birdenbire ve yoğun bir şekilde idrar yapma ihtiyacı olur. Tuvalete yetişemeden idrar kaçar. Su sesi duyulduğunda dahi bu durum ortaya çıkabilir. İdrar yolunda enfeksiyon buna neden olabileceği gibi barsak problemlerinden olabilir. Multipl skleroz, Alzheimer , Parkinson hastalıklarında bu sık görülür. Mesane boş olsa bile kasılı vaziyettedir , aşırı aktif mesane olarak isimlendirilir.

Taşma tipi idrar kaçırma bir başka çeşit idrar tutamama sorunudur. Sık sık ve sürekli olarak idrar sızıntısı varsa mesane tam olarak boşalmıyor demektir . Taşma tarzında idrar kaçırması olur. Diyabette de bu tür kaçırma olur.

Karma tipi idrar tutamama durumunda birçok çeşit bir arada olabilir. Bu durumda en çok hangisi rahatsızlık veriyorsa o ön plana çıkar.

Bazen de doğuştan anatomik kusurlar nedeni ile idrar tutmak imkansız olur. Omurilik yaralanması olanlarda veya vajinaya açılan fistül dediğimiz anatomik patolojik yolların varlığında da her şekilde idrar sızması olur.

Tedavide nedene yönelik davranılır. İlaç, davranış şekilleri , egzersiz ve ameliyat tedavi seçenekleri olup, ardarda kullanılmaları gerekebilir.

Hamile kadınlarda hormonlar nedeni ile ve büyüyen rahmin baskısı ile stres tipi idrar kaçırma sık görülür. Vajinal doğum sonrasında pelvik yapı bozularak idrar torbası, barsaklar vajinaya doğru sarkabilir.

Yaşlanma ile ilgili olarak da östrojenin bitmesi destek dokunun ortadan kalkmasına neden olur.

Histerektomi yani rahim alınması operasyonlarından sonra destek dokular ortadan kalkacağından bazı vakalarda idrar kaçırma başlayabilir.

Mesane kanseri ve taşlarında da idrar tutamama , idrarda yanma , en önemlisi kanlı idrara çıkma meydana gelir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serap Yaltı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)