İlişki Dinamiklerine Dair..

Yazar Nur Eda KaplanPsikolog • 16 Aralık 2020 • Yorumlar:

Hiç tesadüfi değildi karşılaşmak, onu seçmek ve seçilmek. Baktığında hiç uyuşmuyorduk, çok zıt, yan yana çok tezat bir görünüş öyle dışarıdan bakınca olmamışlar denilecek türden. Zıtlığımız dinamiklerinde bizleri birleştiren tarafı mevcuttu. Öyle tamamlayıcı ki puzzle parçasını birleştirip tam oturtmak gibi, birleşimiyle bir bütün oluşturan. Bilinçdışı tesadüfi seçim yaptırmıyordu. Biri bir ucu diğeri diğer ucuydu belki de, bu seçimde tesadüfi değildi. Uyuşmamak ama içeride bir yerde öyle bir dinamiğe çarpıyor ki bir yanı birleştiren bir yanı uzaklaştıran tarafı vardı. Neden mi uzaklaşmak? İnsan biraz da kendinde eksik gördüğü yanlarına, ötekine tutunur. İçerde bir yerde eksik gördüğümüz bir yanımıza tutunurken, o eksiklik aslında kendimizin kendimizde katlanamadığı, görmek istemediği içerde bir yerde tutmaya çalıştığı bir tarafı mevcut. Hem bizi birleştiren hem de bizi uzaklaştıran bir yanımız işte. Neden eksik, işte tam olarak görmek istemediğimizden. Kendimizde görmek istemediğimizden.. Görmüşüzdür ötekinde, tutunmuşuzdur ama belli noktada rahatsız eder, kurcalar insanın içini, kaygılandırır çoğu zaman. Bir şeyleri oldurmaya çalışırken daha da kaygılandırır. ilişkinin gidişatına etkiler. Dinamiklerin üstesinden gelebilirsek ne mutlu, gelemezsek uğraşırız. Kaygımız ya artırır, ya ilişkiyi bozar, ya bizi ötekinden uzaklaştırır. Öyle bir birleştirici ve uzaklaştırıcı bir yanı var. Bir yanımız görmek ister, arzumuzu yaşamak ister, bir yanımız görmeye tahammül edemez sevsek dahi, arzumuzu yaşasak dahi. Orada bir yerde ilişkimizi bozar. Ötekine arzumuza ulaşmayo etkiler.

Peki ne mi yapacağız? Kaygımızı dindireceğiz, dinamiklerimizi çözümleyeceğiz, eksiklerimizi kabul edeceğiz elimizden geldiğince. Ötekine yüklenmeden, suçlamadan, kendimizle ilgili olan meselemizi kendimiz aşacağız. Farketmesekte bunu birçok ilişkimizde yaşamışızdır belli noktada. Önce kendimizle ilgili olanı farkedeceğiz. Belki ötekinin desteğiyle daha kolay ama suçlamadan yüklenmeden..

Tıpkı puzzle parçası oraya tam oturuyordur ama üretimden kaynaklı oturtulacak kısmında kağıt gibi bir parçası kalmıştır. O kağıt parçasını kopartıp yerine oturması gereken kısma oturtacağız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nur Eda Kaplan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)