İlişkiler Hakkında

Yazar Emel Çetin YalçınAile Danışmanı • 2 Kasım 2018 • Yorumlar:

Kişiler ruh eşini bulup sağlıklı bir ilişki yaşamayı hayal ederler. Sağlıklı ilişkiler benzerlik ve
farklılıkların partnerlerce kabul edildiği ilişkilerdir. İlişkide ilk olarak kişinin kendisini tanıması, ihtiyaçlarını bilmesi gerekir. Kişi ilişkiden beklentilerini gerçekçi olarak dile getirmeli. İlişkiye çok fazla anlam yüklemek bireyin ilişkiden beklentisini arttırır, gerçek dışı beklentiler öfkeyi, öfke de kutuplaşmayı peşinden getirir. Böyle ilişkiler çok uzun süreli olmaz. İlişkilerde yapılan en büyük hatalardan biri de diğer partneri değiştirme çabasıdır. Böyle durumlarda genellikle ortaya çıkan şey güç savaşıdır. Böylece ilişkide kazanan bir taraf olmaz çünkü ilişkide taraf olunmamalıdır. Partnerlerden biri mutsuzsa diğerinin mutlu olmasıda çok zordur.Bu durumda orta yolda buluşmak gerekir. İlişki, flört, nişanlılık ve evlilik gibi evrelere ayrılabilir. Flört evresi, bireylerin ilişki içinde partnerini tanıdığı, anlayabildiği, birlikte yapılan aktivitelerle, keyifli zamanlar geçirildiği, altı aydan kısa, üç yıldan uzun olmaması gereken bir süreçtir. Nişanlılık evresi, diğer evrelere göre biraz daha sancılı bir süreçtir. Ailelerin de devreye girdiği bu süreçte ilişki tekrar tekrar gözden geçirilebilir.
Evlilik; evlilik dört evreden oluşmaktadır. Bebekten önceki evre, bebekli evre, bebeğin büyüyüp ergen olduğu evre ve çocukların yuvadan uçup karıkocanın yine başbaşa kaldığı evredir.
Birinci evre ile dördüncü evrenin benzerlikleri çoktur. Çiftin birlikte geçirdikleri zaman artar.
Birbirlerini anlama, dinleme, ilgi, sevgi, şefkat, bakım gibi ihtiyaçlarında da artış gözlemlenir.

İLİŞKİDE OLMAZSA OLMAZLAR
Sevgi; Sevgi bir duygudan ziyade bir davranışlar bütünüdür. Karşılıklı olarak özverilerde bulunmak ilişkinin ömrünü uzatır fakat bu özveriler tek taraflı olduğunda zamanla ödüne dönüşür ve ilişkinin dengesini bozup, bireylere de zarar verebilir. Saygı; saygının doğurganlığı vardır. Aşkı ve sevgiyi de peşinden getirir. İlişkide saygı temel ihtiyaçların başında gelir. Kabul; sağlıklı bir ilişki yaşayan bireyler benzerlikleri olduğu kadar farklılıkları da kabullenen bir ilişki süreci içerisindedirler. İlişkide varlığın kabul görmesi önemlidir. Anlayış; Seni anlıyorum demek Sana hak veriyorum demek değildir. Çiftin birbirini anlama düzeylerini arttırmaları için birbirlerini dinleyebiliyor olmaları gerekir. Dinlemenin olmadığı bir yerde anlayış barınmaz. Aklınızdakini değil karşınızdakini dinleyin...Beklentiler; kişinin kendini tanıyıp, ihtiyaçlarını belirlemesi gereklidir. Kişisel ihtiyaçların ilişkiye yüklenmemesi gerekir. Sevgilim benim arkadaşım, dostum, ailem...her şeyin yerine koyarsak diğer partnere çok fazla yük yüklemiş oluruz. Farklı arkadaşlara, ailemize, hobilerimize, bireysel etkinliklerimize de zaman ayırmalıyız. Kişi önce kendi mutlu olmalı ki ailesini mutlu edebilsin. Eleştiri; olumsuz bir davranışı olumsuz bir söylemle ortadan kaldıramazsınız, aksine pekiştirirsiniz. İlişkinin ihtiyacı üst üste gelen olumsuz eleştirilerden ziyade olumlu telkinlerdir. Ben dili kullanmak önemli.

Kıyaslama; mutluluğa ulaşmanın yollarından biri de kıyaslamamaktır. Hayatımızı değiştiren
kıyaslanmak değil, nasıl düşündüğümüzü değiştirmektir. Bu da farkındalıkla olabilir. Sosyalleşin; Ortak ilgi alanları partnerler arasında pozitif iletişimi sağlarken, eğlenceli zaman geçirmeyi de peşinden getirir. Cinsellik; cinsellikte bol miktarda oksitosin salgılanır ki bu hormon bağlılığı arttırır. Cinsellikte karşılıklı adımlar önemlidir, hep tek tarafın adımını beklemek yanlıştır. Gerektiğinde hayır diyebilmek, cinselliği görev olarak yaşamayı engeller...Bireyin cinsellikle ilgili tabularını farketmesi, cinselliği bir ceza unsuru olarak kullanmaması, cinsellikte adımlar atabilmesi, dokunuşlarını arttırabilmesi eşler arasındaki pozitif duyguları arttırır. Günümüzde mutsuz birlikteliklerin en büyük nedeni belki de cinsellikle ilgili bilinen yanlışlardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)