İlişkilerde Güveni Oluşturmak İçin İpuçları

Güvenilir ve hesap verebilir bir ortak olun

İlişkilerde güveni düşündüğünüzde, muhtemelen güvenin sorgulandığı ve/veya kaybolduğu bir olaydan sonra yeniden inşa etmeyi düşünürsünüz. İlişkilerde güvenin bir sorun haline gelmesinin bazı yaygın nedenleri sahtekârlık, güvenilmezlik ve ihanettir.

İlişkinin başlangıcından itibaren bir güven temeli oluşturmaya odaklanalım. Yukarıda listelenen sorunların tuzaklarını önlemek için, güven oluşturmanın ve sürdürmenin dört pratik, somut yolu vardır.

  1. GÜNLÜK GÜVEN OLUŞTURMAK

Ne demek istediğini söyle ve ne söylediğini kastet. Sözünüz önemlidir, bu nedenle eylemleri kelimelerle eşleştirmek önemlidir. Bunu uygulamaya bir örnek, taahhütleri yerine getirmektir. “Cumartesi taşınmanıza yardımcı olmak için orada olacağım” diyorsanız, Cumartesi günü orada olduğunuzdan emin olmalısınız. Söz vermek (özellikle yeni ilişkilerde) son derece kolaydır çünkü kişiyi önemsersiniz. Ancak tutamayacağınız sözler verdiğinizde DAHA FAZLA zarar verirsiniz. Bunu partnerinize ilettiğinizden emin olun. Ne demek istediğinizi söylemek ve söylediklerinizi anlamlandırmak, partnerinizin sözlerinize güvenebileceğini bilmesini sağlar.

2.NİYETİNİZİ AÇIKÇA İLETİN

 Etkili ve net bir iletişime sahip olmak, profesyonel olarak, arkadaşlar ve aile ile başarılı bir ilişki sürdürmek için önemlidir. Romantik ilişkilerde de aynı derecede önemlidir. Partneriniz bir zihin okuyucu DEĞİLDİR, bu nedenle niyetlerinizi belirtin ve bunları sık sık belirtin. Bunu uygulamaya bir örnek: Çarşamba günü film gecesi yapmak istiyorsanız, bunu partnerinize iletin. Başka bir örnek, gelecekte yaşamınızda büyük değişiklikler yapmayı düşünüyorsanız, eşinizi bilgilendirin . Niyetlerinizi iletmek, partnerinizin ne düşündüğünüzden haberdar olmasını sağlar, böylece tahmin etmesi, varsayımlarda bulunması ve hazırlıksız yakalanması gerekmez.

 

3.HATALARINIZI KABUL EDİN 

Güvenilirlik ve hesap verebilirlik tüm ilişkilerde önemlidir. Partneriniz, bir hata yaptığınızda kabul edeceğinizi bilmek istiyor! Hepimiz onları yapıyoruz. Bir ilişkide güven inşa etmek, hatanız için sorumluluk almak, onu nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi sormak ve o hatayı bir daha yapmayacağınızı taahhüt etmek (veya en azından o hatayı sınırlamak için bir plan yapmak) demektir.

4.HER ZAMAN DOĞRUYU SÖYLEYİN

 Bu çok basit görünebilir, ancak ne kadar çok iyi kalpli insanın yalan söylediğine şaşıracaksınız. İyi insanlar, çatışmadan kaçınmak, durumlardan kurtulmak ve karşısındaki kişiyi memnun etmek için yalan söyler. Küçük şeyler hakkında dürüst olmadığınızda (beyaz yalanları düşünün), daha büyük meseleler söz konusu olduğunda başkalarının size güvenmesini zorlaştırır. Beyaz bir yalan söylemenin bir alternatifi, kendinize sorun hakkında düşünmek için zaman tanımaktır. “Henüz emin değilim, sana geri dönebilir miyim?” veya “Bu konu hakkında duygusal hissediyorum, masaya yatırıp kendimi daha temelli hissettiğimde geri gelmek isterim” yalan söylemekten daha iyi seçeneklerdir. Her zaman doğruyu söylemek, ilişkilerde günlük güven oluşturmanın ilk adımıdır.

 

TUTARLI OLARAK TUTARLI OLUN

Günlük ilişkilerde güven oluşturmaya yönelik bu dört pratik ipucu, ilişkinize güçlü bir temelle başlamanıza yardımcı olacaktır. Şu anda bir ilişkiniz varsa, kendinize bakmanızı ve bu dört ipucunu uygulayıp uygulamadığınızı kendinize sormanızı rica ediyorum. Eğer değilseniz, aktif olarak üzerinde çalışmak için birini seçin. Bir sonraki ipucuna geçmeden önce ipucunu iki hafta boyunca uygulayın. Güven oluşturmak bir sprint değil, bir maratondur. Sabırlı olun ve zaman ayırın. İlişkiniz bunun için daha iyi olacak.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emir Atay Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)