İmplant İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yazar Rıdvan TöreDiş Hekimi • 20 Şubat 2020 • Yorumlar:

İMPLANT TEDAVİSİ YAPILIRKEN KULLANILAN MALZEMELER ZARARLI MI? KANSER YAPAR MI?

İmplant yapılan malzeme vücuda yüzde yüz biyouyumlu olan titanyumdan yapılmaktadır. Vücuda karşı bilinen hiçbir yan etki ve zararı bulunmamaktadır.İmplant kesinlikle kanser yapmaz bununla ilgili hiçbir bilimsel bilgi mevcut değildir.

İMPLANT CERRAHİSİ YAPILIRKEN AĞRI HİSSEDER MİYİM?

İmplant ameliyatı lokal veya bölgesel anestezi altında yapıldığından işlem esnasında hasta ağrı acı hissetmemektedir. Ameliyat sonrası ise iki üç gün hafif hassasiyetler rahatsızlıklar olabilir bunun için de hekiminiz size bu rahatsızlıkları en aza indirmek için ilaç reçete edecektir.

İMPLANT SONRASI YÜZÜMDE MORARMA YA DA ŞİŞME OLUR MU?

İmplant operasyonu cerrahi bir işlem olduğundan yüzde şişlik ya da bi miktar morarma olması normal kabul edilmektedir.Her hastada şişme olmayabilir, bu kişinin hassasiyet durumuna bağışıklık sistemine, yapılan ameliyatın boyutuna kapsamına kemik ilavesi yapılıp yapılmamasına göre değişiklik göstermektedir. Cerrahi işlem ne kadar kapsamlı olursa buna oranla şişkinlik de olması normal kabul edilmektedir. Fakat operasyondan dört beş gün veya sonrasında şişlik oluşuyorsa hasta mutlaka hekimine danışmalıdır.

İMPLANT YAPILDIKTAN NE KADAR SONRA PROTEZİMİ NE ZAMAN YAPTIRABİLİRİM?

  Genellikle  Alt çene için 2-2.5 ay üst çene için 3- 3.5 ay implantın kemiğe kaynaşması(osteointegrasyon) beklenildikten sonra protezler yapılıyor. Eğer kemik ilavesi güçlendirilmesi işlemi de yapıldıysa bu süre 5-6 ayı bulabilir.

İMPLANTI KAÇ SENE KULLANABİLİRİM?

  Yapılan implantlar ağızda ömür boyu kalacak şekilde yapılıyor. Bunun için net bir süre verilemez. Hasta yapılan implant bölgesine çok iyi bi şekilde bakarsa ve düzenli rutin kontrollerini aksatmazsa çok uzun seneler sıkıntısız bi şekilde kullanabilir.

HİÇ DİŞİM YOK KAÇ TANE İMPLANT YAPTIRMALIYIM?

Bunu genellikle hekim muayene ve röntgenden sonra kemiğin durumuna, kişinin sistemik durumuna göre değerlendirip karar verir. Kişinin seçeceği proteze göre de implant sayısı değişebilir. Genel olarak kemik durumu iyiyse ve hasta sabit protez istiyorsa alt çeneye 6-8, üst çeneye 6-8 adet yapılabilir.

ÇENE KEMİĞİMDE ERİME VAR İMPLANT YAPTIRABİLİR MİYİM?

   Evet yapılailir. Çene kemiği gerek başka bölgeden alınan kemikle gerekse kemik tozu ile güçlendirme yapılarak implantlar güvenle yapılabilir.


 

İMPLANTLARDA NE MARKA İMPLANT YAPTIRACAĞIM ÖNEMLİ MİDİR?

  Dünya genelinde 600 den fazla  implant markası bulunmaktadır. Yerli ve ithal olarak bu markalar ayrılmaktadır.Tabi yaptıracağınız implantın dünya genelinde uzun yıllardan beri var olan ve kullanılan bi implant markası olması, yıllar sonra bile bir sorun olduğunda parça temininin yapılabilmesi açısından önem taşımaktadır. Buna karar verirken hekiminizle beraber bu koşulları konuşarak karar verebilirsiniz. Yerli olarak da şu an 10 dan fazla marka bulunmaktadır. Yerli implant da yaptıracaksanız bunların arasından hekimlerin genel olarak en fazla tercih ettiği ve en güvenilir olanı seçmenizde fayda olacaktır.

SİGARA KULLANIYORUM İMPLANT YAPTIRABİLİR MİYİM?

   Günde bir paketten fazla sigara içen bireylerde  implantın uzun yıllar ağızda sağlıklı şekilde kalması riske edilmiş olur. Bu hastalarda implant yapılamaz diye bir literatür bilgisi bulunmamaktadır. Fakat sigara kullanmayan bireylerde  daha uzun yıllar sorunsuz şekilde implantlar ağızda kalabilmektedir.Özellikle ameliyat yapıldıktan sonra 2-3 güne kadar kesinlikle sigara içilmesini tavsiye etmiyoruz, bu sürede yara ağızları açık olduğu için sigara dumanı direkt implant çevresine yayılmakta ve açık olan yaranın iyileşmesini olumsuz etkiler ve bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olur.

İMPLANT SONRASI MR VEYA TOMOGRAFİ ÇEKTİREBİLİR MİYİM?

  MR cihazları mıknatıs özelliği olan maddeleri kendine doğru çeker fakat implant titanyum malzemesinden üretilmektedir. Titanyumun mıknatıs özelliği yoktur dolayısıyla mr cihazları açısından bi sakıncası yoktur. Tomografi cihazları için de zaten mıknatıs özelliğinin olup olmaması önemli değil.İmplant sonrası MR da tomografi de çekilebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)