İmplant : Çeşitli nedenlerden dolayı diş kayıpları yaşamış bireylere, eksik diş veya dişlerin sebep olduğu estetik ve fonksiyonu yeniden kazandırmak amacıyla yapılan yapay kök uygulamasıdır.
Yüzeyi, yumuşak doku ve kemikle uyumluluğu en üst düzeyde olan titanyumdan oluşmaktadır. Silindir şeklinde olup farklı boy ve çapları mevuttur. Uygulama cerrahi operasyonla tek seansta ve lokal anestezi eşliğinde yapılır. Hasta uygulama öncesi, kemik uygunluğu, sistemik hastalıklar, sosyal alışkanlıklar, hijyen alışkanlıkları açısından değerlendirildikten sonra implant uygulamasına karar verilir. Çekilen çeşitli röntgenler neticesinde de uygulanacak impantın boyutları kararlaştırılır. Uygulama sonrası 3-4 ay gibi bir bekleme süresi vardır. Bu sürenin sonunda implant üstü protez yapımına geçilir.
İdeal olarak implant diş çekimini takiben kemiğin iyileşme potansiyeline göre 6-10. haftalar yapılmalıdır. Bu süre uzadıkça çekilen dişin yerindeki kemiğin rezorpsiyonu ( erimesi) neticesinde ileriki dönemlerde implant uygulaması ekstra cerrahi uygulamalar sonucunda kemiğin yeteri seviyeye getirilmesinden sonra ancak yapılabilir. Ayrıca bu süre içerisinde komşu dişlerin eksik diş boşluğuna doğru eğilmesi de impant uygulamasını ve estetiği olumsuz etkiler.
Hangi durumlarda implant uygulanır?
Hangi durumlar implant uygulamasına engeldir?
Dikişler operasyondan 1 hafta sonra alınmalıdır.
İmplant üstü protez ne zaman yapılır?
İmplant yerleştirildikten sonra osseointegrasyon dediğimiz implantın kemik ile kaynaşma süreci başlar. Bu sürekçe vida şeklindeki implant yivlerinin arası kemik hücreleri ile dolar. Bu sürecin tamamlanması yaklaşık olarak alt çenede 3 ay üst çenede 5 ay kadar sürmektedir. Üst çenede sürecin daha uzun olması kemiğin süngersi yapıda olmasından kaynaklanmaktadır. Alt çene kemiği daha yoğun olduğundan süreç kısadır. Osseoitegrasyon sürecinde implant yapılan bölgenin boş kalması estetik ve fonksiyon olarak hastaya rahatsızlık veriyorsa, geçici dişler yapılabilir. Sürecin tamamlandığı röntgenle de kontrol edildikten sonra protez yapımına geçilir.