İMPLANT

Yazar Tülin AssafDiş Hekimi • 5 Mayıs 2017 • Yorumlar:

İmplant nedir?
İmplant genel bir ifade ile kemik içerisine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidaların yerleştirilmesindeki maksat diş kökünü taklit etmektir. Yaklaşık 3 aylık bir iyileşme periyodundan sonra implantların üzerine porselen diş uygulaması yapılır.

İmplant ameliyatı zor mudur? Ağrı duyar mıyım?
İmlant işlemi lokal anestezi altında yapılır. Sadece implant yapılacak bölgede anestezi yapılır ve hasta ağrı duymaz. Bir implant yaklaşık yarım saat içerisinde yerleştirilebilir.

İmplantlar sağlıklı mıdır? Kanser yaptığı söyleniyor.
İmplant materyali için kullanılan titanyum biyo-uyumlu dediğimiz doku dostu bir materyaldir. Beyin cerrahisi, omurilik cerrahisi, ortopedi v.b diğer bütün branşlarda yıllardır güvenle kullanılmaktadır. İmplant uygulaması yaklaşık 50 yıldır tüm dünyada başarılı bir şekilde yapılmaktadır, kanser ile ilgili hiçbir vaka bildirilmemiştir.

Her yaşta implant uygulanabilir mi?
İmplant uygulamasını genelde 16-18 yaşlarından önce yapmıyoruz. Bu yaşlardan itibaren hastanın sağlığı el verdiği müddetçe her yaş gurubuna implant yapılabilir.

Hangi hasta guruplarına implant yapılamaz?
Şu hastalara kesinlikle implant yapılamaz diye bir kaide yoktur. Diabet, hipertansiyon ,troid, kalp hastalıkları gibi bazı risk gurubunda olan hastalıklar vardır. Bu hastalarda hastalık kontrol altında ise, ilaçlar düzenli olarak kullanılıyorsa, hastanın doktoru ile konsültasyondan sonra gerekli tedbirlerde alınarak implant yapılabilir.

Çene kemiğimin yetersiz olduğu söylendi. İmplant yapılabilir mi?
İmlantın çene kemiğine yerleştirilmesi için belli bir kalınlıkta ve yükseklikte kemiğe ihtiyacımız vardır. Bazı kemik hastalıkları, erken diş çekimi, diş eti hastalıkları ve ileri yaşla beraber çene kemiklerimizde kayıplar meydana gelmektedir. Kemiklerde erimeye bağlı olarak üst çenede sinüslerimiz ve alt çenede çene sinirimiz imlant yapılacak bölgede bize engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemik eksikliğini tolere edebilmek için kemik tozu dediğimiz kemik materyalleri kullanılmaktadır. Bu materyaller implantla beraber veya öncesinde yerleştirilir, iyileşme periyodundan sonra implant işlemine devam edilir.

Diş çekilip yerine hemen implant yapılabilir mi?
Evet diş çekilip yerine implant yapılabilir. Ama bu işlemin yapılabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Çekilecek dişte enfeksiyon olmamalıdır. İmplant ilk yerleştirildiğinde hareketsiz kalabilecek şekilde kemik içine yerleştirilebilmelidir. İmplanta destek olabilecek kadar kemik mevcut olmalıdır. Bu şartlar sağlanabiliyorsa çekim ve implant işlemi aynı anda yapılabilir.

İmplant yapıldıktan sonra üzerine diş yapmak için neden bekliyoruz? Hemen yapılamaz mı?
İmplant yerleştirildikten sonra osseointegrasyon dediğimiz kemik dokusunda iyileşmenin gerçekleşmesi, kemiğin implant etrafını sarması ve implant kemik uyumunun sağlanması için yaklaşık 3 aylık bir bekleme peryodu vardır. Ancak tek diş eksikliklerinde, kemik dokusunun çok iyi olduğu durumlarda duruma göre birkaç hafta içerisinde implant üzeri diş yapımına geçebiliyoruz.

İmplantların ömrü ne kadardır?
İmplantlar için bir süre söylemek doğru değildir. Yaklaşık 30 yıldır ağzında sağlıklı bir şekilde implant kullanan hastalarımız vardır. Ancak ortalama bu sürenin altındadır. İmplant sonrası hasta bakımı çok önemlidir. Hastanın dikkatli ve düzenli bir şekilde ağız hijyeni kontrolüne devam etmesi gerekir. Alkol ve sigara kullanımı implant ömrünü olumsuz etkileyen diğer etkenlerdir.

İmplantlarda kalite farkı var mıdır?
İmplant tedavisi çok güncel ve sürekli yenilenen bir tedavi seçeneğidir. Yüzlerce implant markası mevcuttur. Belli bir seviyenin üzerinde oldukça çok sayıda implant markası vardır. Doktorunuz sizi uygun olan bir implant markasına yönlendirecektir. Ama implant tedavisindeki başarıda kemik kalitesi ve ağız sağlığı çok daha önemli bir yer almaktadır.

Bursa implant yaptırmak isteyenlere tavsiyeleriniz?
Öncelikle İmplant için uygun bir aday olup olmadığınızı tespit ettirmeniz gerekir. Bu amaçla hekiminiz sizin önce sağlık durumunuzu sorgulayacak, sizden radyolojik tetkik isteyecek gerekirse 3 boyutlu tomografi isteyecektir. İmplant yaptırmayı düşündüğünüzde yerde ortamın uygun olup olmadığını, hekimin bu işin uzmanı olup olmadığını, kullanılan implantların gerekli sertifikalara sahip olup olmadığını ve implant markalarını sorgulayıp öyle implant yaptırınız.

İmplant yaptırırken dikkate edilmesi gerekenler nelerdir?
İmplant işlemi basit de olsa cerrahi bir müdaheledir. Sterilite şartları optimum olarak ayarlanmış mekanlarda yapılmalıdır.İmplant yapacak kişinin bu iş de uzman olmasına ve yeterince tecrübeye sahip olmasına dikkat edilmelidir.

İmplant olan dişim sallanıyor?
İmplant yapılan dişte sallanma varsa yapan hekime kontrol ettirmelisiniz. Bazen sadecer implant üzerine yerleştirilen dişte hareket ediyor olşabilir veya implant üzerine bir süreliğine takınla iyileşme başlığı da saalnıyo olabilir. Her durumda da hekiminize başvurun.

İmplant sonrası çene kemiğinde uyuşukluk var.
Alt çenemizde kemiğin alta yakın bölgesinde çene sinirimiz geçmektedir. İmplant işlemi esnasında implantın çene sinirine yakın yerleştirilmesi ile bazen çene kemiğinde ve dudaklarda uyuşukluk meydana gelebilmektedir. Bu genellikle geçicidir. Ama vakit geçirmeden hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

İmplant komplikasyonları nelerdir?
İmplant çene içerisine küçük de olsa bir cerrahi müdahale ile yerleştirilir. Buna bağlı olarak işlem sonrası ağrı, şişlik, kanama, çenede uyuşukluk ve enfeksiyon gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu komplikasyonlar ilk 3 gün içerisinde normal kabul edilir. Uzun süren bu tarz şikayetlerinizde hekiminize başvurmalısınız.

Bursada implant nerede yapılır?
Sağlık Bakanlığın onay almış ve ilgili sertifikasyonları tamamlamış sağlık kurum ve kuruluşlarda implant yaptırmaları gerekmektedir. İmplant sadece Çene Cerrahisi Uzmanı, Periodontoloji Uzmanı ya da sertifikalarını almış, bu konuda tecrübeli diş Hekimleri tarafından yapılabilmektedir. Özel Mavi Dünya Diş merkezi olarak sağlık kurumumuzda çene cerrahisi uzmanımız tarafından implant yapılmaktadır.

Bursada kullanılan İmplant markaları nelerdir?
İmplantların TSE, CE, FDA onayların olmasına dikkat ediniz. İmplant yaptıracağınız hekiminizden implant markasını öğreniniz. Uzun dönemde implant için ilave malzeme gerektiğinde ulaşabileceğiniz ve parça temininde sıkıntı yaşatmayacak markaları tercih etmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)