İnfertilite ve Cinsellik

İnfertilite sorunu yaşayan çiftlerin içinde bulundukları stresli süreçler cinsel yaşamlarına, evlilik ve çift ilişkilerine de yansımaktadır. Cinsellik gibi haz ve keyif veren bir eylemin planlı zamanlarda, doktor kontrolünde görev gibi yapılıyor olması, bu çiftlerde mutsuzluğa ve iyilik halinin bozulmasına yol açabilmaktedir.

Cinsel eylem ve sağlıklı cinsel döngünün yaşanabilmesi için huzurlu, güvenli ortamlara ihtiyaç duyulmaktadır. Cinsellik kişinin bedeniyle barışık olduğu, kendi bedenini keşfedip bir ötekiyle birleşme arzusuyla gerçekleştirilen keyif ve neşe veren bir eylemdir.

İnfertil hasta grubunda bedenin koşulsuz kabulüne engel olabilen yetersizlik, kusurluluk, başarısızlık, dayanıksızlık gibi temel inaçlara ve bunlardan kaynaklanan olumsuz otomatik düşüncelere sıklıkla rastlanmaktadır.

Temel inançlardaki bu olumsuz kalıplar cinsel hayatı, evlilik ve çift ilişkisini de olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

Cinselliğe karşı istek kaybı, cinsel uyarılma bozuklukları, ağrılı cinsel ilişki, orgazm olamama, sertleşme (ereksiyon) sorunları ve erken boşalma gibi cinsel işlev bozukluklarını infertil çiftlerde sıklıkla görmekteyiz.

Çeşitli psikoterapi teknikleri uygulanarak bu olumsuz düşünce kalıpları değiştirilebilmekte, beden duyumları iyileştirilmekte ve cinsel terapi teknikleriyle daha keyifli bir cinsel yaşam ve evlilik doyumu sağlanabilmektedir.

Evlilik doyumu ve cinsel doyumun arttığı çiftlerde gebelik oranları yükselmekte aileye yeni katılan bebek için de huzurlu bir yuva oluşmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şule Kıray Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Şule Kıray

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al