İnmemiş Testis- Utangaç Testis

Yazar Murat AlkanÇocuk Cerrahı • 5 Ağustos 2019 • Yorumlar:

İnmemiş testis, skrotum (torba) içinde testisin ele gelmemesi ile karakterize, erkek çocuklarda en sık görülen doğuştan olan bir durumdur. İnmemiş testis, doğduğu günden itibaren yapılan muayenelerde torba içinde tek taraflı veya iki taraflı testislerin ele gelmemesidir.

İnmemiş testis, 1 yaşında %0.8-1 arasında görülmektedir. Erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerde daha sık görülür. Olguların üçte birinde inmemiş testis iki taraflı görülmektedir.

İnmemiş testis

Skrotumda sabit bir şekilde tutulamayan, skrotuma indirilemeyen ve indirilmeye ağrı oluşturan testisler inmemiş testistir.

Retraktil testis (utangaç testis)

Retraktil testis normal testisin bir varyantı olup, kendiliğinden skrotum dışına çıkan ve yine kendiliğinden skrotuma geri dönen ve belli bir süre skrotumda durabilen testis olarak tanımlanmıştır. Retraktil testis ile inmemiş testis ayrımı bazen güç olabilir. 

 

Tanı

Tanıda önemli olan ailenin vereceği hikaye ve fizik muayenedir. Testislerin lokalizasyonunun belirlenmesi için yapılacak görüntüleme yöntemlerinin ek katkısı olmamaktadır. 

Ultrasonografinin ek faydası olmayacaktır. İki taraflı ele gelmeyen testis olan hastalar genetik ve endokrinolojik araştırma gerektirir.

 

Görüntüleme çalışmaları

Görüntüleme yöntemleri testis varlığının olup olmadığını kesinlik düzeyinde göstermez. Görüntüleme için ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Ultrasonografi ve manyetik rezonans non-invazif olmakla birlikte masraflı, zaman kaybettirici ve doğruluk oranı düşük tetkiklerdir. Ayrıca manyetik rezonans görüntüleme anestezi eşliğinde yapılabilmektedir. Bu da çoğu cerrahiye gidecek olguların ikinci kez anestezi almasına neden olacaktır. Radyasyon zararından kaçınmak için bilgisayarlı tomografi istenmez. 

 

Tedavi

İnmemiş testis tanısı konulur konulmaz en erken (6 aylıktan itibaren) sürede ameliyat edilmelidir. Burada amaç yeterli hormon üretim şansını artırma ve gelecekteki fertiliteyi (çocuk sahibi olma özelliği) korumak, gereksiz görüntüleme çalışmalarını engellemek, ailenin endişesini azaltmak, varsa eş-zamanlı fıtığını onarmak, karın içinde olup da gözden kaçan testisin ileride oluşturabileceği maligniteyi (kötü huylu bir tümöre dönüşme)  engellemek ve skrotum içine yerleştirip normal anatomide tutarak psikolojik hasar oluşturmamaktır.

Tedavi 6 aylıktan itibaren başlanmalıdır. Testisi indirecek müdahale 12 aya kadar tamamlanmalı, en geç 18 ayda bitirilmelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Alkan Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Murat Alkan

Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Prof. Dr.

Randevu al