İNVAGİNASYON ( İNVAJİNASYON, BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ, BAĞIRSAKLARIN İÇ-İÇE GEÇMESİ, İNTUSİSEPSİYON) NEDİR?

Yazar Mirzaman HüseynovÇocuk Üroloğu • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

İnvaginasyon nedir?

İnvaginasyon veya bağırsak düğümlenmesi, farklı nedenlerle bağırsakların iç-içe geçmesi durumudur. Daha yukarıdaki bağırsak kısmı daha aşağıdaki bağırsak içine geçmesi ile oluşur. İnce bağırsakların iç-içe geçmesi, kalın bağırsakların iç-içe geçmesi gibi alt tipleri olsa da, en sık görülen şekli ince bağırsağın kalın bağırsak içine geçmesidir.

İnce bağırsaklar kalın bağırsağın içine geçerse ne gibi yan etkiler görülür?

İnce bağırsaklar kalın bağırsağın içine girdiği zaman ince bağırsağın oluşan ödem sebebi ile kanlanması bozulmaktadır. Tedavide geç kalındığı durumda bu, bağırsak segmentinin kaybına sebep olmaktadır.

Kimlerde görülür?

Hastalık, genellikle 5 yaş ve altındaki çocuklarda görülür. Ancak daha az sıklıkta olmakta her yaştan çocuklarda görülebilir.

Sebebi nedir?

Hastalık, genellikle karın içindeki büyümüş lenf düğümlerine veya lenf dokularına bağlı olarak gelişmektedir. Bu nedenle hastalık lenf nodlarının büyüdüğü Üst Solunum Yolu enfeksiyonlarında veya karın içi enfeksiyonlarda daha sık görülmektedir. Bunun dışında olayı başlatan herhangi bir nedene bağlı olarak ta gelişebilmektedir. Bunun en sık görülen şekli barsak hareketlerinin arttığı durumlardır ( misal: ishal, rotavirus aşısı ve s. ).

Belirtileri ( semptomları) nelerdir?

İnvaginasyonun belirtileri: sancı şeklinde karın ağrısı ( her 15-20 dakika ara ile gelen, çocuğu kıvrandıran karın ağrısı), sarı-yeşil renkli, safralı kusma, karında şişlik olması ve dışkıda gözle görülür kan olması. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında çocuğunuzda yukarıda sadalanan belirtiler varsa, invaginasyon olasılığı yüksektir ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Tedavisi nedir?

Son yıllarda invaginasyonların standart tedavisi kapalı yöntemle yapılan girişimlerdir. Genellikle hava veya serum sıvısı popodan verilerek ultrason veya röntgen eşliğinde barsakların açılması sağlanmaktadır. En yaygın kullanılanı Pnömotik Redukiyon dediğimiz hava ile açma yöntemidir. Bu yöntemle invaginasyonun tedavi başarısı %90’lara kadar çıkmaktadır. Eğer hava ile veya sıvı ile açma yöntemi başarısız olursa o zaman açık yöntemle ameliyat yapılmaktadır.

Hastalık tekrarlar mı?

Özellikle 5 yaşına kadar çocuklarda, özellikle ilk 3 gün içerisinde tekrarlama ihtimali vardır. Hastalık tekrarladığı zaman da hava ile açma işlemi uygulanmaktadır. İlk sefer bağırsakların hava ile açılması, ikinci sefer de açılacağı garantisini vermemektedir.

Doktor olarak tavsiyeleriniz nelerdir?

Hastanızda bağırsak düğümlenmesi varsa, mutlaka hava veya sıvı ile açma tedavisinin uygulandığı merkezlerde tedavi ettirmeğinizi tavsiye ederim. Yukarıda da söylediğim gibi, bu tedavi seçeneğinin başarısı çok yüksektir ve dışkıda kan olması bu tedavisinin uygulanması için engel değildir. Bu tedavi ile hastanız anestezi almadan, hiç bir kesi olmadan, en fazla bir gün hastanede yatarak tedavi edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mirzaman Hüseynov Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)