UMBLİKAL HERNİ VEYA GÖBEK FITIĞI NEDİR?

Yazar Mirzaman HüseynovÇocuk Üroloğu • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

Çocuklarda sık-sık görülen umblikal herni nedir?

Umblikal herni veya halk arasında göbek fıtığı olarak bilinen hastalık, göbek halkasının tam kapanmamasına bağlı olarak gelişen bir fıtık şeklidir. Anne karnındaki gelişim sürecinde karın duvarını oluşturan dokular dört eksende gelişerek göbek çevresinde birbiri ile birleşir. Bu birleşmenin tam olmaması göbek fıtığına sebep olmaktadır.

Göbek Fıtığının içinde hangi organlar olur ve tehlikesi nedir?

Diğer fıtıklarda olduğu gibi göbek fıtığında da fıtık kesesinin içine karın içi organlar, özellikle barsaklar girer. Diğer fıtıklardan farklı olarak göbek fıtıkları boğulmaz. Göbek fıtığının boğulduğu nadir de olsa bildirilse de, genellikle bu risk çok düşüktür. Bu nedenle göbek fıtığı bebeğinize genellikle zarar vermez.

Göbek Fıtığının tedavisi nedir?

Göbek fıtığı, dokulardaki defekt 2 cm’den küçükse genellikle 4 yaşına kadar kendiliğinden iyileşir. Her hangi bir müdaheleye gerek kalmaz. Eğer dokulardaki defekt 2 cm’den büyükse o zaman 1.5-2 yaşına kadar bekletilip, sonrasında operasyon planlanmalıdır. Çünkü defekt çapı 2 cm’den büyük olan göbek fıtıkları kendiliğinden genellikle iyileşmez. Göbek fıtığı kendiliğinden iyileşmemişse, bunun İLAÇ VEYA BENZERİ TEDAVİ ŞEKLİ YOKTUR. Tek tedavi seçeneği ameliyatdır.

Göbek Fıtığı ile ilgili bilinen yalnışlar.

Bilinenin aksine göbek fıtıkları bebeklerde ekstra rahatsızlık, huzursuzluk, ağrı, gaz sancısı, iştahsızlık, bacağı karına sıkarak ağlama yapmaz. Göbek fıtığının üzerine bir şeyler koyup ( madeni para, sargı bezi) bağlamak iyileşmeyi hızlandırmaz. Aksine, bebeğinize zarar verir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mirzaman Hüseynov Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)