İş Hayatında Stres ve Baş Ağrısı

Yazar Reyhan Başak GürpınarNörolog • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:

İş hayatında stres günümüzde özellikle ofiste çalışan kişilerin çoğunun ortak sorunudur. Bu kişilerde sık görülen başka bir sorun da başağrısıdır. Dolayısıyla stresli ve yoğun bir iş ortamında çalışan bir kişi başağrısı yaşadığında aradığı suçluyu hemen bulur: iş yoğunluğu ve stres!

Ancak baş ağrılarının sebebi her zaman iş yoğunluğu ve stres olmayabilir. Kronik baş ağrıları iş stresine bağlanan bir hastamızın yapılan tetkiklerinde beyincik sarkması saptandı. Operasyon sonrası başağrısı düzeldi. Kronik başağrısını iş yoğunluğu ve strese bağlayan başka bir hastamıza migren tanısı konuldu ve tedavisi düzenlendi ve iş yoğunluğu devam etmesine karşın başağrısı düzeldi.

Başağrısının sebebi stres olabilir ancak stresin sebebi iş hayatı olmayabilir. Başağrısının iş stresine bağlı olduğuna neredeyse emin olarak başvuran ve iş değişikliği düşünen bir hastamızın psikiyatrik muayenesinde stres kaynağının işi değil aile hayatı olduğu saptandı. Gerekli tedavileri aldıktan sonra stresi ve başağrısı düzeldi ve işini değiştirmedi.

Başağrısının sebebi iş olabilir ama işin stresi ya da yoğunluğu değil iş yerindeki oturuş pozisyonu olabilir. Örneğin bankacılık, muhasebecilik, grafikerlik gibi masa başında ya da teknisyenlik, tekstil gibi baş ve boyun eğik durumda çalışılan mesleklerde oturuş pozisyonundan dolayı boyun kaslarında spazm ve buna bağlı gerilim tipi başağrısı olabilir. Ancak gerilen ‘sinirler’ değil kaslardır. Bazen boyun ağrısı olmadan sadece başağrısı da olabilir. Bu hastalar uygun tedaviyi alıp çalışırken doğru pozisyonda oturduklarında yakınmaları düzelir.

Görüldüğü gibi başağrısının pek çok nedeni olabilir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)