"Normal" Baş Ağrısı Yoktur

Yazar Reyhan Başak GürpınarNörolog • 27 Nisan 2018 • Yorumlar:

Yapılan araştırmalarda baş ağrısı yakınması olan hastaların yaklaşık yarısının doktora başvurmadığı, eczacı ya da arkadaş tavsiyesiyle ilaç kullandığı ya da kendi tedavilerini kendileri -özellikle internet ve medya yoluyla- araştırdıkları saptanmıştır. Bu da hastaların aşırı ağrı kesici kullanımına ya da doğru tedaviyi almamalarına yol açmaktadır. Hatta hasta baş ağrısına o kadar alışır ki "normal" kabul eder.

Sinüzite bağlı ağrı alın ve yüzde olur ve akut denilen akıntılı döneminde görülür. Ağrı baş öne eğildiğinde ve sabahları şiddetlenir. Ağrıya geniz ve burun akıntısı ve boğaz ağrısı sıklıkla eşlik eder. Sinüzit ve migrenin baş ağrısı özellikleri ve semptomları birbirlerinden tamamen farklıdır. Kişilerin çoğu zaman sinüzite bağladıkları ağrı aslında migren tipi olabilir.

Genel olarak baş ağrıları nedenlerine göre primer ve sekonder olarak 2 gruba ayrılır. Primer baş ağrısı beyin ya da vücudun başka bir yerinde herhangi bir hastalık olmadan ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Baş ağrılarının %80'i bu tür baş ağrısıdır. Migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme baş ağrısı en sık görülenleridir. Bu tip baş ağrılarında ağrının şiddetinden dolayı tansiyon birkaç puan yükselebilir. Bu, tansiyon yüksekliğine bağlı baş ağrısıyla karıştırılmamalıdır. Bu tür baş ağrılarının teşhisi yalnızca hastanın muayenesi ile konulur. Beyin MR ya da diğer tetkiklerin amacı bu tür baş ağrılarının tanısı değil baş ağrısına neden olabilecek sekonder nedenlerin araştırılmasıdır.

Sekonder baş ağrıları kafa ya da boyun travması, beyin tümörü, kanaması, damar tıkanıklığı, iltihabı ya da anevrizması, kafa içi basınç artışı gibi bölgesel, yüksek tansiyon, enfeksiyon gibi tüm vücudu ilgilendiren nedenlere bağlı olan baş ağrılarıdır. Bu tip baş ağrılarında baş ağrısına ek olarak başka fizik muayene bulguları da vardır.

Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrılarından biridir. Sıklıkla çift taraflıdır ve başın arka tarafından başlayıp öne doğru yayılır. Omuz, boyun, çene ve kafatasındaki kasların gerilmesine ya da kasılmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Hatta bazen bu kaslar spazm yapacak kadar kasılıp çenede, boyunda ele gelen kitle şeklinde hissedilebilirler. Baş ağrısının yanı sıra omuz, boyun, çenede ağrı ve sertlik, gerginlik hissedilebilir. Masa başı işlerde çalışanlar ya da araba kullananlar gibi başı belli bir pozisyonda uzun süre sabit kalanlarda daha sık görülür. Hastalar baş ağrılarını sıklıkla gerilme, başını sıkıştırıyor gibi, basınç hissi şeklinde tarif ederler. Başta yanma ve uyuşma da hissedilebilir. Şiddetli bir ağrı değildir ancak devamlı ve rahatsız edicidir. Migren ağrısından farklı olarak fiziksel aktiviteyle artmaz.

Küme baş ağrısı çok şiddetlidir hatta gece uykudan uyandırır. Çoğunlukla yılın aynı dönemlerinde 1 ay kadar devam eder ve 1 yıl boyunca hiç olmaz. Ertesi yıl tekrarlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)