İŞ VERİMİ İÇİN SAĞLIKLI BESLENME

Yazar Şeyda Sıla BilgiliDiyetisyen • 24 Kasım 2016 • Yorumlar:

Gün içerisinde zamanımızın büyük bir kısmı işyerlerimizde geçiyor. Böylece günlük beslenmemizi ev ortamında sağlamak çok da mümkün değil. Zaten çoğumuzun içinde bulunduğu yoğun iş temposu, bizi işyerinde beslenmeye zorunlu kılıyor.
Günümüzdeki iş hayatının masa başında, bilgisayar karşısında geçirilen uzun çalışma saatleri, vardiyeli çalışma sistemi ve sık seyahatler,   beraberinde stresi getiriyor. Bu yaşam tarzı obezite görülme sıklığının çalışanlar arasında her geçen gün artmasına neden oluyor. Olumsuz beslenme davranışlarınızın farkında olun ve çalışan bireyler de olsak doğru ve sağlıklı beslenmekten asla vazgeçmeyin.

 

Sağlıklı Beslenme = Mutluluk =Başarı
İşyerlerindeki beslenme şekli, sağlıklı, doğru ve onları tatmin edecek tarzda olduğunda bu çalışanların sağlıklarını, iş gücünü ve verimini ve iş motivasyonunu da doğrudan etkiliyor. Böylece beraberinde başarı ve mutluluk da geliyor.

Son zamanlarda bazı işyerleri de konunun öneminin farkında.
Örneğin; Sağlıklı Beslenme ve Menü Planlama konusunda Diyetisyenlerden danışmanlık alan, çalışanlarının sağlıklı beslenme konusunda bilgilenmelerini ve hayata geçirmelerini sağlayan işyerlerinin sayıları gün geçtikçe artıyor. Çünkü çalışanların sağlıklı beslenmesi, çalışanları her açıdan olumlu etkilediği gibi; ileriye dönük işvereni de olumlu etkiliyor.
Peki neler yapalım?

  • Sabah güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Açlık kişide yorgunluk, isteksizlik, kan şekerinde düşüklük yapar bunların hepside kişinin iş motivasyonunu ve verimini olumsuz etkiler.

 

  • İş stresini azaltmak için iş yerinde gün içinde 15 dakikalık yürüyüşler yapın.
  • İşe giderken daha çok yürümeyi tercih edin ya da Birkaç durak önce inin veya aracınızı uzak bir yere park edin.

 

  • Daha az asansör kullanın.

 

  • İşyerinde çalışanlara öğle yemeğinde, Diyetisyen desteğiyle hazırlanmış bir menü verilebilir böylece çalışanlar, işyerinde Yeterli ve dengeli beslendikleri için; oluşabilecek sağlık sorunları da büyük çapta azalacak; hatta ortadan kalkabilecektir. Çünkü sağlıklı beslenme ile kişinin vücut direnci artacak ve böylece hastalıklara yakalanma riski de azalacaktır.
    Böylece; işyerinde devamsızlıklar azalacak, işe devam artacak yani oluşabilecek aksaklıklar ortadan kalkabilecektir.

 

  • Meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masalarınıza bir sürahi su alın içine limon dilimleri +taze nane ve kabuk tarçın ekleyin bu daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

 

  • Çay, kahve yerine bitki çaylarını tercih edin. Özellikle stresi azalttığı için, öğle yemeğinde oluşabilecek hazımsızlığı ortadan kaldırmak için rezene, bağışıklık sistemi içinse adaçayı ve ıhlamur tüketin. Metabolik hızınızı arttırması için yeşil çay ve mate çayı tercih edin.

 

  • Sık seyahat etmek zorunda olan kişiler kilolarını korumak ve sağlıklı beslenmek için az ve sık yemek zorundadır. Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı, hurma, ceviz veya badem, 1 porsiyon meyve, yarım çay bardağı leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran her yerde bulunabilecek, pratik ve sağlıklı tercihlerdir.

 

  • Toplantılarda ikram edilen kurabiyelerden uzak durun. Bunlar yerine yağsız kraker, diyet bisküviler, kepekli galeta, çeyrek simit, kuru kayısı, çekirdekli kuru üzüm ceviz, peynirli kepekli sandviçler, çiğ sebzeler ve bitki çayları tercih edebilirsiniz.

 

  • Kişilere sunulan yemekler sosyal ortamın keyifli bir parçası olmalı, düzgün, temiz, havadar, rahatlıkla sohbet edilecek bir yemek salonu hazırlanmalı böylece tüketilen yemekler, insan ilişkililerini kuvvetlendirmede de etkili olacaktır. Bu da; özellikle grup çalışmaları gibi iş bölümünün gerektiği durumlarda iş verimini ve başarıyı arttıracaktır.

 

  • Sunulan yemeğin görüntüsünün, tadının, kokusunun hoş oluması gerekir böylece tüketiciyi her açıdan doyur; kişi, yemekten kalktığında tok olurve abur cubura yönelmez.

 

  • Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ‘nün yaptığı çalışma sonucunda; işyerlerinde yetersiz beslenmenin, çalışanların sağlığını ve iş verimliliğini olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır.
    Çalışmada; gelişmekte olan ülkelerde kötü beslenme ve obezitenin çok sık görüldüğü ve sırf bu sebepten dolayı; tüm dünyada % 20 oranında iş verimliliğinde kayıp söz konusu olduğu belirtilmiştir.
    Araştırmada, işyerinde beslenmenin, işverenler tarafından genellikle bir “gereklilik” veya “dert” olarak görüldüğü, böylece işte verimliliğin ve çalışanların moralini yükseltme fırsatının kaçtığı tespit edilmiştir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)