TOK TUTAN 10 DİYET DOSTU BESİN

Yazar Şeyda Sıla BilgiliDiyetisyen • 23 Kasım 2016 • Yorumlar:

Yüksek lif içeriği olan besinler, midemizde daha fazla hacim kaplayarak daha kolay doygunluk hissi oluşturur. Ayrıca bağırsaklardan yavaş emildiği için de kan şekerini hızlı yükseltmez böylece daha geç acıkmamızı sağlar ve kan kolesterol seviyesini dengede tutar. Posalı besinlerin sindiriminde vücut daha fazla kalori yakar ve bu da kilo kaybını destekler.

Tokluk sağlayabilecek bir diğer besin grubu da yağlardır. Sağlıklı ve kaliteli yağlar sindirimi zor olduğu için tokluk hissini uzatır. Ayrıca immün sistemimizi de destekler. O zaman “Açlık hissimle baş edemiyorum”, “Sürekli yemek yemek istiyorum”,” Geceleri sık sık acıkıyorum” diyenler, diyet yaparken aç kalmayın diye sizin için seçtiğim lif içeriği yüksek, sağlıklı yağ içeren sizi hem uzun süre tok tutacak hem daha zinde hissettirecek diyet dostu 10 besin

1.KAHVALTIYA YULAF EKLEYİN

Yüksek miktarda beta-glukan lifi ve iyi bir bitkisel protein içeriği sayesinde uzun süre tok ve zinde kalmanıza yardımcı olur. Kuru meyveler ile tatlandırıp süt ile tüketebilirsiniz.

2.CHİA TOHUMU İLE YENİLEN

Sütten daha fazla kalsiyum, somondan daha fazla omega-3, yeşilçaydan daha fazla antioksidan içeren nane ailesinden bir bitkinin tohumudur. Tok tutar ve günlük beslenmenin bir parçası haline getirip günde 1-2 yemek kaşığı kadar kullanabilirsiniz.

3.YUMURTASIZ KAHVALTINIZ OLMASIN

Biyoyararlılığı yüksek ve kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta tok tutan besinlerin en başında yer alıyor.

4.GÜNDE 2 FİNCAN TARÇINLI YEŞİLÇAY

İçerisinde epigallokateşingallat ve kafein bulunan yeşil çayın metabolik hız üzerinde olumlu etkileri var. Yapılan araştırmalarda, düzenli olarak yeşil çay içenlerin, içmeyenlere göre yüzde 45 daha yavaş kilo aldığını göstermiştir. İçine konulan tarçınla da tatlı isteğinizi frenleyebilirsiniz. Bu yüzden her gün en az 1 -2 fincan yeşil çay içmelisiniz.

5.TAZE KIRMIZI BİBER EKLENMİŞ ZEYTİNYAĞLI SALATA 

Yüksek posa içeriği ve yoğunluklarıyla sebzeler midede geniş hacim kaplar ve daha çabuk doymamıza destek olurlar. Kalori değerleri de çok düşük olan bu sebzeler olası bir kabızlık sorununu da çözümüdür. Salataların içerisine taze kırmızı biber ve bir miktar zeytinyağı da eklendiğin de tok tutma süresi uzar.

6.EKMEK YERİNE KARABUĞDAY

Yemeklerin yanında ekmek yerine mideyi daha geç terk eden, sindirimi daha yavaş olan karabuğday, kilo vermek isteyenler için ideal bir seçim. Ayrıca kan şekerini dengelediği gibi yağ oranı da düşüktür. Vitamin mineral yönünden de çok zengindir..

7.YOĞURTLA ACI PUL BİBERİN BULUŞMASI

Acı biberdeki capsaicin maddesi termojenik (vücut ısısını yükseltmesi) etkisiyle metabolizmayı hızlandırıyor ve daha fazla yağ yakımını sağlıyor. Yüksek kalsiyum ve protein kaynağı olan yoğudun üzerine eklendiğinde sindirimi ve tüketmesi daha kolay oluyor. Ayrıca yoğurt tüketenler tüketmeyenlere göre bel çevresi yağlarından daha kolay kurtuluyor.

8.C VİTAMİNİ DEPOSU BROKOLİ 

Kansere savaş açan özelliğiyle gündemden düşmeyen brokoli, içeriğindeki pek çok madde sayesinde tam bir şifa kaynağı. Ayrıca vitamin, lif, kalsiyum yönünden de zengin olan brokoli zayıflama sürecinin vazgeçilmezidir. Et yemekleriyle birlikte tüketildiğinde yüksek C vitamini içeriği sayesinde demirin emilimini de arttırarak anemi tedavisini destekler.

Brokoliyi rengini ve dokusunu kaybettirmeden buharda pişirin, üzerine bol limon, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirin ve baharatlarla da zenginleştirebilirsiniz.

9. SÜTLÜ KAHVE 

Yağsız sütle hazırlanan kahve, açlık sinyallerini bastırarak zayıflama sürecinde harika bir ara öğün olabilir. Bu sayede kendinizi uzun süre tok hissedebilirsiniz.

10. AVOKADO

Özellikle yemeğin yanında yarım porsiyon avokado tüketildiğinde tok kalma süresi uzuyor. Araştırmalar sonucunda bunu yapan kadınların %22 oranında daha tok hissettiği ve üç saat sonra oluşan yemek yeme hissinin %24 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Ayrıca avakado iyi bir B6 vitamini deposudur. Tok tutan avokadoyu kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda yiyebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)