İş Yerinde Sağlıklı Yaşam - Wellness

Yazar Selma Sarar • 7 Eylül 2023 • Yorumlar:

Son yıllarda sağlıklı yaşam dediğimizde yeni bir kavram karşımıza çıkıyor - Wellness. Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre Wellness; sadece hasta veya güçsüz olmamak değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik halini ifade ediyor olmasıdır. Kavram Türkçeye, esenlik veya sıhhat olarak çevrilmişse de Wellness’i sadece sağlıklı beslenmek veya düzenli spor yapmaktan ziyade bir bütün olarak düşünmeliyiz.

Kaliteli bir yaşam sürdürebilmemiz için işyeri sağlığımızı iyileştirmemiz, mutlu, keyifli  bir iş ortamı oluşturmamız, iş yerinde de beslenmemize, aktivitelerimize ve ruh  halimize de önem vermeliyiz.

Global Wellness Day kapsamında dünya çapında 80 ülkede hizmet veren Sodexo’nun  yaptığı İşyeri Trendleri Raporu’nda yer alan Wellnesss 3.0 raporunun sonuçlarına göre çalışanlar, sağlıklarına yatırım yapılmasını bekliyor ve iş yaşam dengesine her zaman olduğundan daha fazla önem veriyorlar.

Özellikle son yıllarda insan sağlığının en büyük tehditleri arasında yer alan diyabet ve  obezite, gibi hastalıklar çalışanların iş yerlerinden beklentilerinin sağlık ve kaliteli  yaşama odaklanmasını zorunlu kılıyor. Dolayısıyla sadece bireysel olarak 

değil kurumsal olarak da Wellness en önemli başlıklardan biri olmalı. Özellikle  kurumsal şirketler bu konuda büyük adımlar atmaya başladı ve çalışanlarının sağlıklı  yaşamı bir hayat tarzı olarak benimsemesini sağlamak için çalışıyorlar 

İş yerinde fiziksel Wellnes'i sağlamak için şirketinizde uygulanabilecek bir kaç ipucunu  vermek isterim 

· Şirket çalışanlarının sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirmek  için bir ‘Beslenme ve Diyet Uzmanı’ ile birlikte düzenli seminerler düzenlenebilir 

· Öğlen yemeği menülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından  oluşturulması sağlanabilir 

· Masa başında belli saatlerde kısa süreli karın ve nefes egzersizleri birlikte  yapılabilir 

· İş arkadaşları arasında günde 10.000 adım atma yarışmaları düzenlenebilir · Hafta sonları çalışanların aileleri ile katılabileceği açık horganize edilebilir 

· Takım ruhunu geliştirmek ve ayrıca çalışanların daha çok hareket etmesini  sağlayacak spor takımları kurulabilir ve küçük ödüllü spor müsabakaları yapılabilir.

· İş çıkışı hem zihinsel hem fiziksel stresi atmak için yoga ve nefes egzersizleri  yapılması teşvik edilebilir ve bir yoga alanı hazırlanabilir. 

· Kurumsal Wellness programı oluşturulup, iş yerlerinde çalışanlara özel  diyetisyen rehberliğinde beslenme danışmanlığı verilebilir. 

Yapılan araştırmalar, kurumsal Wellness programı hazırlayan iş yerlerinde şirket  çalışanlarının, kurumlarına olan bağlılıklarını arttırdığını göstermektedir. 

Kaliteli bir hayat diliyorum. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)