Migren ve Beslenmenin Etkileri

Yazar Selma Sarar • 7 Eylül 2023 • Yorumlar:

Şiddetli baş ağrısı olarak bilinen MİGREN, binlerce yıldan beri bilinen bir hastalık olup nörolojik ve sindirim sistemi değişikliklerin eşlik ettiği bir baş ağrısıdır.

Migren ataklarını stres, menstrüasyon, uyku bozuklukları, yorgunluk, hava değişimleri(nem, basınç, rüzgar), alkol, kafein, keskin kokular, parlak ışık, sigara dumanı, yüksek rakım, yüksek ses, uzun süre açlık, glisemik indeksi yüksek besinler ve bazı besinlerin içeriğindeki maddeler tetikleyebiliyor.

Migren hastalarının tedavisinde beslenme önemli bir parçayı oluşturuyor. Besinlerin içeriğindeki bazı maddeler sinir yollarını etkileyerek ağrıya yol açıyor. Dolayısıyla sağlıklı bir beslenme planı ile migren ataklarını önleyebiliyor veya daha hafif seyretmesini sağlayabiliyoruz. Örneğin tiramin (peynir, alkol, çikolata gibi) 

içeren gıdalar migren ataklarını tetiklerken magnezyum bakımından zengin besinler  ise ağrıyı önleyebiliyor. 

Bilimsel çalışmalarda kronik migrenli hastalarda insülin duyarlılığının bozulduğu,  hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve obezitenin yaygın olarak görüldüğü  gösterilmiştir.

Migrene özel olarak hazırlanmış beslenme protokolü ile sağlıklı bir şekilde beslenmek  en önemli adım ve bu adımın da önemli parçası migren atağını tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak durulması: 

· çikolata 

· gluten 

· turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon) 

· peynir - özellikle de olgun ve yoğun aromalı – Parmesan, Cheddar  kahve ve kola gibi kafein içeren içeçecekler

· aspartam 

· alkollü içecekler özellikle şarap ve bira 

· monosodyum glutamat (MSG) - soya sosu ve bulyon 

· sodyum nitrat içerien sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri · yağlı ve kızarmış yiyecekler 

· gıda boyası ve katkı maddesi içeren yiyecekler 

Beslenme tedavisiyle ilişkili olarak öncelikle beslenme günlüğü tutmanızı ve atak  geçirdiğiniz zamanlarda hangi besinleri tükettiğinizi belirlemek önemli bir başlangıçtır. 

Beslenmenizde ise haşlanmış yumurta, kinoa, tatlı patates, doğal deniz balığı, kabak  çekirdeği, lahana, brokoli, enginar, incir, armut, elma ve rahatlamanızı sağlayacak  papatya ve melisa çaylarına yer vermenizi öneririm. 

Gerekirse magnezyum, riboflavin ve Koenzim Q10 gıda takviyelerini doktor gözetiminde de kullanabilir ve destek alabilirsiniz. 

Ağrısız ve sağlıklı günler dilerim. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)