İshal

Yazar Alp GürkanGenel Cerrah • 22 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Böbrek nakli olan hastaların en fazla çekineceği sorun susuz kalmak olmalıdır. Yeterli sıvı tüketmeme dışında normalden fazla sıvı kayıpları da susuz kalmanın sebeplerindendir. Yaz aylarında aşırı terleme ve ishal fazla kayıpların en önemli nedenlerindendir. Aşırı terlemede önlem olarak direkt güneş ışınlarından kaçınmak ve çok sıcak havalarda dışarıda dolaşmamak gerekir. Terlendiği kadar da sıvı tüketmek gerekir.

Ancak ishal, terlemeden daha ciddi bir sorundur. İshal çoğunlukla virüs kaynaklı mikrobik infeksiyonlar sonucu olabileceği gibi böbrek nakli için kullanılan ilaçlara da bağlı olabilir. Bu nedenle ilk önce bunun ayrımının yapılması gerekir. Bunun için gaita incelenmesi ve bazı kan testleri yapılmalıdır. İnfeksiyonla ilgili bir kanıt var ise doktorunuz gerekli antibiyotik ya da ilacı verecektir. Organ nakli sonrası kullanılan ilaçların bir kısmı bazı hastalarda sadece ishal değil, bulantı-kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi yan etkilerine neden olur. Bunların başında mikofenolat grubu (myfortic, cell cept gibi) ilaçlar gelmektedir. Mikofenolat mofetil (cell cept) daha fazla olmak üzere mikofenolat sodyum da (myfortic) bu yan etkilere neden olabilir.

İnfeksiyon ilgili bir sorun yok ise ya ilaç değiştirilecektir ya da dozlar azaltılacak veya günde 2 kez alınan toplam doz dörde bölünecektir. Bu durumda bazen ishali azaltacak ilaçlar da ilave edilebilir. Ama çok çok önemli olan susuz kalmamaktır. Ağızdan alınabiliyorsa soda, su ve karbonat ile şeker ilave edilen bol su içilmelidir. Bu yetmiyorsa damar yoluyla sıvı takviyesi yapılmalıdır. Unutmayın, susuz kalmak böbrek için ciddi sorunlara yol açar. İshal ve/veya kusma gibi problemleriniz olursa, bu durumdan mutlaka doktorunuzu haberdar ediniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)