Işıltılı Bir Cilt İçin Sebze Ve Meyveyi Sofranızdan Eksik Etmeyin!

Yazar Özlem TayDiyetisyen • 9 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Parlak ve ışıltılı bir cildin anahtarı, sağlıklı bir beden ve doğru beslenme kurallarında saklı. Dengeli beslenme alışkanlığı kazanarak; cildin gençlik ve güzelliğini uzun yıllar boyunca korumak mümkün. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Özlem Tay, sağlıklı cilt için doğru beslenme kuralları ve cilde ışıltı katan besinler hakkında bilgi verdi.

Gergin bir cilt için vitamin eksikliğinden korunun

Vitaminlerin antioksidan etkileri, özellikle doğru beslenme ile vücuda alındığında cilde oldukça yarar sağlar. Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde önemli rol oynar. A, C, D, E vitaminlerinin eksikliği ise; cildin cansız, kuru veya fazla yağlı olmasına neden olur.

Cildin yaşlanmasını geciktirici vitaminler ve besin kaynakları şunlardır:

  • A vitamini ve beta karotenler: Yaşlanmayı geciktirici etkileri için kullanılır. Sarı, turuncu ve yeşil renkli sebzeler, yumurta akı, ciğer, doğal tereyağı ve balık yağlarında bulunur.

  • B vitamini: B vitamini türü olan niasin (B3 vitamini) akne tedavisinde kullanılır. Tavuk, balık, şamfıstığı, hindi ve tam tahıllı ürünlerde bulunur.

  • C vitamini: İyi bir antioksidan vitaminidir. Yara tedavisi üzerinde etkilidir. Yüzeysel olarak ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde, cilt yanıklarının tedavisinde kullanılır. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir.

  • E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.

Sağlıklı bir cilt için 10 altın kural

  1. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmayın.

  2. Günde en az 10-12 bardak su tüketin.

  3. Sigara, alkol ve kafeinden uzak durun.

  4. Hayatınızdaki stres faktörleri ile mücadele etmeyi ve rahatlamayı öğrenin.

  5. Günde en az 30-45 dk yürüyüş yapın, egzersize önem verin.

  6. Demir yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterin.

  7. Vitamin ve mineral yönünden dengeli ve yeterli beslenin.

  8. Kesinlikle güne kahvaltı yapmadan başlamayın.

  9. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)