İşitme Kayıpları Ameliyatla Çözülür Mü?

Yazar Ali ÖzdekKulak Burun Boğaz Doktoru • 25 Eylül 2020 • Yorumlar:

İşitme kayıplarını kulaktaki kaynaklandığı bölgeye göre üçe ayırıyoruz:

  1. Sensörinöral Tip İşitme Kayıpları: Bu tür işitme kayıpları iç kulak tipi ya da sinirsel işitme kayıpları diye de adlandırılmaktadır. Bu kayıplar iç kulaktaki koklea adını verdiğimiz işitme organı ve işitme sinirindeki hasarlardan kaynaklanmaktadır. İç kulak tipi işitme kayıpları doğuştan olabileceği gibi sonradan da olabilirler. Yetişkin dönemde görülen iç kulak tipi işitme kayıpları genellikle genetik sebeplere, yaşa, iç kulak enfeksiyonlarına, Meniere hastalığına, ototoksik ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Bunların bir kısmı zamanla ilerleyebilir ve işitme kaybı artabilir. Bu tür işitme kayıplarında ameliyatla işitmeyi düzeltmek mümkün değildir. Hızlı ve ani gelişen işitme kayıplarının bir kısmı erken dönemde ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Ancak aradan birkaç aydan uzun zaman geçmişse bu kayıpları ilaç tedavisi ile düzeltmek genellikle mümkün değildir. Bu hastaların işitme kaybı olan kulakta işitme cihazı kullanmaları gerekir. İşitme cihazından fayda göremeyecek kadar ileri derecede işitme kaybı olan hastalarda koklear implant adını verdiğimiz özel implantlar ameliyatla iç kulağa yerleştirilir ve hastaların implantla duymaları sağlanır.

  2. İletim Tipi İşitme kayıpları: Bu tür işitme kayıpları dış kulak yolu ve orta kulaktaki sorunlardan kaynaklanan işitme kayıplarıdır. Adından da anlaşılacağı üzere sesin iç kulağa iletilmesinde bir sorun vardır. Bu hastalarda genellikle kulak zarında ve/veya orta kulaktaki kulak kemikçiklerinde hasar vardır. Bu hasarlar kulak zarının delik olması, orta kulakta enfeksiyon ya da kolesteatom olması, kulak kemikciklerinin erimiş, kırılmış ya da kireçlenmiş olmasından kaynaklanabilir. İletim tipi işitme kayıplarının büyük bir kısmı ameliyatla düzeltilebilecek hastalıklardan kaynaklanır. Bu nedenle bu tür işitme kayıplarında ameliyatla işitme kaybını düzeltme şansı vardır. Eğer işitme kaybı ameliyatla düzeltilemeyecek durumda ise ya da hasta ameliyat olmak istemiyorsa o zaman hastanın işitme cihazı kullanması gerekir.

  3. Karma Tip İşitme Kayıpları: Bu tip işitme kayıplarında hastanın hem orta kulağında hem de iç kulağında sorun vardır. Yani işitme kaybının bir kısmı iletim tipinde bir kısmı ise iç kulak tipindedir. Bu tür işitme kayıplarında iç kulak tipi işitme kaybı ve iletim tipi işitme kaybı bir arada görülür. Bu hastalarda ameliyatla ancak iletim tipi işitme kayıpları düzeltilebilir.

Hastadaki işitme kaybının derecesi ve kaybın nereden kaynaklandığı işitme testleri ile tespit edilir. O yüzden işitme testlerinin ehil kişilerce ve tekniğine uygun yapılması çok önemlidir. Çünkü hekim muayenenizle birlikte işitme testinizin sonucuna göre kulağınızı ameliyat edip etmemeye karar verecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)