Östaki Borusu Tıkanıklıkları ve Östaki Borusunun Balon İle Genişletilmesi

Yazar Ali ÖzdekKulak Burun Boğaz Doktoru • 22 Ekim 2019 • Yorumlar:

ÖSTAKİ BORUSU NEREDEDİR VE NE İŞE YARAR?

Kulak anatomisine baktığımız zaman dış kulak yolunun sonunda kulak zarı yerleşmiştir. Kulak zarının arkasinda orta kulak boşluğu mevcuttur. Orta kulak boşluğu içinde çekiç, örs ve üzengi adını verdiğimiz kemikcikler yerleşmiştir. Östaki borusu orta kulak boşluğu ile geniz boşluğu arasında yer alan bir geçittir. Yani bir ucu orta kulağa açılırken diğer ucu geniz boşluğumuza açılır. Orta kulak bir boşluktur ve içinin hava ile dolu olması gerekir. Östaki borusunun görevi orta kulağa gerekli havayı sağlamak ve basınç değişiklikleri sırasında orta kulak basıncının dengelenmesini sağlamaktır.

ÖSTAKİ BORUSU DÜZGÜN ÇALIŞMAZSA NE OLUR?

Östaki borusu görevini yeterli yapamadığında orta kulağa giden hava azalır ve ani basınç değişikliklerinde orta kulağın basıncı dengelenemez. Buna bağlı olarak hastalar kulaklarında tıkanıklık, dolgunluk ve basınç hissederler. Östaki borusu fonksiyon bozukluğu kalıcı olarak devam ettiğinde bir süre sonra kulak zarında çökme, orta kulakta sıvı toplanması ve işitme kaybı meydana gelebilir. Hastalarda seyahat sırasında kulakla ilgili ciddi yakınmalar olur. Özellikle uçak seyahatlerinde şikayetleri artar.

ÖSTAKİ BORUSU TIKANIKLIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle östaki borusunun tıkanmasına neden olabilecek geniz eti, allerji, sinüzit gibi faktörlerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bugüne kadar östaki borusu tıkanıklıklarının tedavisinde kullanılan geleneksel yöntem kulak zarına tüp yerleştirilmesi idi. Ancak son dönemde östaki borusunun balon genişletilmesi işlemi oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Kronik östaki borusu tıkanıklık sorunu yaşayan yetişkinlerde ve kulakta sıvı toplanması nedeniyle tekrarlayan tüp tatbiki yapılan çocuklarda östaki borusu balon genişletilmesi işlemi önerilmektedir.

 

ÖSTAKİ BORUSUNUN BALON İLE GENİŞLETİLMESİ ( ÖSTAKİ BALON TÜBOPLASTİ) NASIL YAPILI?

Bu işlem tercihen genel anestezi altında yapılır. Endoskopik bakı ile hastanın burnundan girilerek östaki borusunun genize açılan ağzına ulaşılır. Daha sonra östaki borusu içerisine balon kateter yerleştirilir ve kateterin balonu östaki borusu içerisinde şişirilerek östaki borusu genişletilir. Daha sonra balon kateter östaki borusundan çıkarılır. İşlem oldukça güvenli ve ağrısızdır. Hastaların büyük bir kısmında balon genişletme sonrası şikayetler düzelmektedir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)