İştah Baskılayan Besinler

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 13 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Herkese merhabalar,

Kilo vermeye çalışıyorsanız kalori açığı oluşturmak gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Ama maalesef bunu yaparken fazla acıkabiliyoruz. Bu da kilo vermeyi zorlaştırıyor. Şimdi sakinleş ve dikkatlice açlığını bastırıp iştahını nasıl kontrol edebileceğin tavsiyeleri oku.


  • İhtiyacın olan proteini tüketmeyi ihmal etme. Protein, uzun süreli tok kalmanı sağlayıp diğer öğünde daha az besin tüketmene sebep olacak. Günlük aldığınız kalorinin %20-30u veya 1,0-1,2 gr/kg başına yeterli olacaktır.

 

  • Yüksek lifli gıdalar uzun süre mide de yer tutacağı için aynı şekilde seni tok tutacaktır. Ayrıca içerdiği kısa zincirli yağ asitlerinin doygunluğu arttırdığı düşünülmektedir. Bu da seni rahatlatmadıysa yapılan çalışmalarda beslenmenize lif bakımından zengin fasulye,bezelye,nohut ve mercimek eklemenin doygunluk oranını %31 olarak arttırdığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda lif bakımından zengin kepekli,tam buğday tahıllar da doygunluk hissi verir. Günlük beslenmenize 14 gr kadar lif eklerseniz günlük kalori alımını %10 kadar düşürür. Ama demir eksikliğiniz var ise tüketirken dikkatli olmakta fayda var. 

 

  • Katı-Sıvı beslenme. Yapılan bir çalışmada yarı katı yarı sıvı beslenen katılımcılar daha az açlık, daha az yeme isteği ve sıvı atıştırmalıktan daha fazla doygunluk hissi hissetmiştir. Bilim adamları ayrıca daha uzun çiğneme süresinin doygunluk verdiğine inanıyor bu yüzden katı beslenmeyi öneriyor. Benim de önerim katı beslenmeden yana çünkü çiğneme beyne tokluk hissi veriyor. Bu da kilo vermede çok önemli bir etken.

 

  • Kahve içmenin sağlık ve spor performansı üzerine etkisi çok.Aynı şekilde iştah baskılamada da etkisi olduğu biliniyor. Peki ben kafeinsiz kahve içiyorum diyorsanız da, yapılan çalışmalar açlığın üç saate kadar azaltılmasına yardımcı olduğunu gözlemlemiş.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)