İstenmeyen Gebelik( Kürtaj)

Düşünülmeyen istem dışı oluşan gebeliklerde bir doktor yardımıyla yapılan gebeliğin sonlandırılması işlemidir.İstenmeyen gebelik, bayanların korkularından biridir.Böyle bir durumda partnerinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla ve doktorunuzla konuşup destek alabilirsiniz.

;

İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurulur ve ilk olarak ultrason dahil olmak üzere jinekolojik muayene yapılır.

;

Gebelik sonlandırma işlemi öncesi yapılacak olan bu muayenede gebeliğin yerleşimi ve kaç haftalık olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir. Gebeliğin haftası son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır.

;

Ülkemizde uygulanan yasa gereği 10 haftalığa kadar istenmeyen gebeliklerin jinekolog tarafından sonlandırılmasına izin verilmiştir.

;

Kürtaj Uygulaması

Gebeliğin haftası ultrasonla belirlenip jinekolojik muayene yapıldıktan sonra vajina ve rahimağzı bakterilerden arındırılıp dezenfekte edilir., Rahim ağzını sabitlemek için plastik bir alet vajinadan yerleştirilir.Kürtaj hem lokal hem de genel anestezi altında yapılabilir.Lokal anestezik madde rahim ağzı içine enjekte edilir.Genel anestezi için anestezi uzmanı gerekli işlemleri başlatır. Çok ince plastik kanüller rahim ağzından rahim içine ittirilir. Bazen rahim ağzı sert olabilir veya gebelik 6. haftanın üzerinde olması nedeniyle daha geniş plastik kanüller kullanılır.Rahim ağzını genişletmek için özel "buji" adı verilen aletler kullanılır. Kanül yerleştirildikten sonra kanüle bir enjektör yerleştirilir. Enjektörde oluşan vakum yardımıyla rahimin içi vakumla boşaltılır. Daha sonra, rahim içi küret denilen metal aletler kullanılarak rahimin tümüyle boşaltıldığından emin olmak gerekebilir. Yapılan bu işlemden sonra kanül ve diğer tüm aletler çıkarılır ve hasta 10 dakika dinlendirilir.

;

Hasta eve gitmeye hazır olduğunda enfeksiyon riskini önlemek için antibiyotik verilebilir.

;

Kürtaj işlemleri 6. gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde 5-10 dakika

6 ile 10 haftalık gebeliklerde10-20 dakika sürer.

Genel anestezi uygulandığında, hastanın uyuması, işlemin yapılması ve hastanın kendine gelmesi 20-40 dakika arası sürmektedir.

;

Operasyon sonrası uterusun (rahim)eski haline tekrar gelmesi için sıkışmasından dolayı bazı kramplar hissedilebilir.Operasyon sonrası birkaç gün az miktarda kanama olabilir bu normaldir.

;

Kürtaj Sonrası Bazı Yan Etkiler Şunlardır;

Baş ağrısı

Kasık ağrısı

Mide bulantısı ve kusma

Üşüme veya terleme

Baş dönmesi

Aşırı yorgunluk

Bu yan etkiler büyük çoğunlukla hafif ve kısa sürelidir, ya da hiç olmazlar.Lokal anestezi ile yapıldığında kürtajda yan etkiler daha az görülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alper Gümüşalan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)