İstenmeyen Gebeliklerde Kürtaj Uygulaması

Günümüzde dünyada yaklaşık 1,38 milyar kadının doğurganlık çağında olduğu tahmin edilmektedir. Kontrolsüz nüfus artışı ise toplumları ve bireyleri birçok yönden olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bireylerin sosyo-ekonomik durumları ve istekleri doğrultusunda diledikleri zaman diledikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için aile planlaması uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Planlı bir şekilde çocuk sahibi olmak hem doğacak çocuğun hem de annenin fizyolojik ve psikolojik sağlığını önemli oranda etkilemektedir. Ancak korunma yöntemleri hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan çiftler plansız gebelik durumu yaşayabilmektedir. Bu durumda günümüzde kürtaj yöntemi ile istenmeyen gebeliğe son verilebilmektedir. Ancak bilinmelidir ki kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir.

Kürtaj işlemi kadın için hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan birtakım riskler barındırmaktadır. Bu nedenle alanında uzman doktorlara başvurulmalıdır. Aksi halde; rahmin delinmesi, anormal kanamalar yaşanması, çeşitli enfeksiyon oluşumları, vajende veya rahimde yıtıklar, parça kalması, rahim içinde yapışıklık olması (Asherman sendromu), gebeliğin sonlandırılamaması, kullanılan ilaçlara, anestezide kullanılan maddelere karşı alerji gelişmesi gibi problemler yaşanabilmektedir.

Kürtaj Koşulları

Kürtaj uygulamasının yapılabilmesi için kadın sağlığının korunması adına birtakım koşullar bulunmaktadır.

Bu koşullar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • 1983 yılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ve 2004 yılı Türk Ceza Kanunu ile kürtaj konusunda yasal düzenlemeler yapılmıştır. Kürtaj işlemi maksimum 10 haftalık gebeliklerde uygulanabilmektedir. 18 yaşından küçük olan kadınlarda ailelerinin rızası, 18 yaşından büyük evli kadınlarda eş rızası zaruridir. 18 yaşından büyük bekar bir kadın gebeliğinin 10. Haftasına kadar kendi isteği ile kürtaj olabilir.
  • Hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi uygulaması altında gerçekleştirilebilmektedir.
  • İşlem öncesinde kadına kan grubu testi, kan sayımı ve pıhtılaşma testleri gibi birtakım tetkikler uygulanmaktadır.
  • Kürtaj işlemi sonrasında doktorun önerdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.
  • İşlem sonrasında doktorun belirlediği kontrollerin mutlaka yaptırılması gerekmektedir.
  • Kürtaj sonrasında anormal kanama, vajinada kötü koku, mide bulantısı, karın ağrısı gibi semptomların yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

İstenmeyen gebeliklerin yaşanması gerek kadın gerekse çiftler için psikolojik açıdan olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bu nedenle planlama dışında gebelik yaşanmaması için doğum kontrolü yöntemlerinin kullanılmasına özen göstermek gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)