İYİLEŞTİREN BESİNLER

Yazar Serra ÖzkanDiyetisyen • 20 Kasım 2017 • Yorumlar:

Omega 3, Doğal Ağrı Kesici !

Araştırmalar Omega ‘ün kas ağrısı, kemik ağrıları ve bel ağrıları üzerinde 18. Yy’dan beri tedavi amaçlı kullanıldığını söylüyor! Balık yağı tüketimi antiinflamatuvar ve ağrı kesici etkisi olan ilaç kadar olumlu etki gösterebilmektedir. Türkiye’de ulaştığımız balıklar omega-3 açısından yeterli içeriğe sahip olmadığından balık tüketsin tüketmesin herkesin hekim veya beslenme uzmanına başvurarak kişisel ihtiyaçlarına özel omega-3 tablet kullanması gerekmektedir.

 

Zerdeçal, Karaciğer Dostu!

İçerisinde bulunan kurkumin maddesi karaciğer hücrelerine zarar verebilecek toksik maddelerin karaciğerden uzaklaşmasına yardımcı olmada etkili!

Ayrıca yemeklerinizi pişirirken veya ara / ana öğünde tükettiğiniz yoğurda ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı zerdeçal karaciğerinizi korurken yağ kaybını da destekleyecektir.

 

Yulaf , Kilo yönetimi destekçisi!

İçerisinde bulunan beta glukan açlık hissini baskılayan kolesistokinin salınımını arttırıyor. Üstelik zengin lif içeriği ile sindirim süresinin uzun olması da tokluk süresini uzattığından kilo yönetimi destekçisidir.

Yoğurt veya sütle ister pişirerek ister çiğ şekilde tüketebileceğiniz yulaf ezmesine meyve ekleyerek daha lezzetli hale getirip pratik ve oldukça sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz.

 

Posalı gıdalar kalp dostu !

 

Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimlerinin arttırılması kan kolesterol seviyelerinizin düzenlenmesinde sizlere yardımcı olacaktır.

Posalı besinleri diyetinizde arttırmak için;

  • Beyaz ekmek yerine çavdar ve yulaf ekmeği tercih ediniz
  • Kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yiyiniz ve meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırınız.
  • Haftada en az 1–3 kez 4-6 yemek kaşığı ölçülerinde kurubaklagil yiyiniz.
  • Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, meyve suyu yerine posa içeriği daha yüksek olan meyve yiyiniz.

 

 

Baklagiller, Kanser savaşçısı!

 

İçerdiği glutatyonun, fenolik bileşikler ve tokoferoller sayesinde tam bir doğal antioksidan deposu olan baklagiller pek çok kanser türüne karşı koruyucudur.

Bakliyatlar gibi yüksek lifli gıdaların kolorektal kanser riskini azalttığı bildirilmiştir. Aynı zamanda yapılan geniş çaplı bir meta analiz çalışmasının sonuçlarına göre; haftada 4 veya daha fazla porsiyonda bakliyat tüketen kadınlarda daha az tüketenlere oranla daha az kolorektal adenoma rastlanmıştır.

Kurubaklagillere çorba veya ana yemek şeklinde beslenmenizde yer verebileceğiniz gibi haşlayarak salatalarınıza da ekleyebilir, öğün başına aldığınız posa miktarını kolaylıkla arttırabilirsiniz.

 

Nar, Yaşlanma karşıtı!

Kırmızı meyvelerden nar antioksidan özelliği sayesinde cilt hücrelerinin kollajen sentezini arttırma, hücrelerini yenileme özelliğine sahiptir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre cildimizin maruz kaldığı UV ışınlarının zararlarına karşı da koruyor.

Nar salatalara da çok yakıştığı gibi kahvaltı veya ara öğünlerinizde de meyve seçeneği olarak tercih edebileceğiniz en sağlıklı meyvelerden.

 

Zencefil, Bulantı Giderici!

Gebelerde ilk 12 hafta bulantılarında, operasyon sonrası bulantı ve kusma, deniz tutması, sabah bulantısı ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmalara karşı zencefil iyi bir destekçi.

Taze rendelenmiş şekilde çay olarak da tüketilebilinir, yoğurda da eklenebilir.

 

Probiyotikler, Doğal Antidepresan!

Bağırsakların ikinci beyin kabul edilmesiyle beraber iyi bir bağırsak dokusu, mutluluk hormonu olan serotonin hormonunu arttırıyor. Probiyotikler beyne GABA, serotonin gibi nörotransmitterlerin salınması için mesaj gönderir.

Probiyotik kaynaklı gıdalar, evde mayalanmış yoğurt , kefir, ev sirkesi, ev turşusu, ev tarhanasıdır. Fakat ağız yollu alınan bu gıdalardaki probiyotik içeriğin mide asidinden etkilenerek bağırsakta etkin olabilmesi az olduğundan toz veya kapsül şekilde probiyotik destek doğal gıdalarla tüketiminin yanında mutlaka alınmalıdır.



 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)