Jinekomasti

Yazar Alaattin ÖztürkGenel Cerrah • 6 Kasım 2018 • Yorumlar:

Erkeklerin memelerinde büyüme olması normal midir?

Erkeklerin de memelerinde büyüme olabilir. Bu büyümeye kadın memesine benzer anlamında jinekomasti denir.

Kimlerde büyüme olabilir?

Genellikle ergenlik çağında ve ileri yaş erkeklerde meme büyümesi görülebilir.

Büyümenin sebepleri nelerdir?

Hormonal sebepler daha çok ergenlik döneminde etkilidir. Kadınlık hormonlarının fazlalığı veya erkeklik hormonlarının azlığı büyüme sebebidir. Yaşlılarda ise kullanılan ilaçların yan etkileri, karaciğer, böbrek hastalıkları, bazen kanserler de meme büyümesi sebebi olabilir. Şişman kişilerin zayıflaması sonrasında meme bölgesinde kalan doku meme büyümesi olarak da değerlendirilir.

Ne gibi şikâyetlere yol açar?

Özellikle gençlerde memede gerginlik ve hassasiyet olabilir. Ama en önemli şikâyet görünüm farklılığıdır.

Bir ya da iki memede de büyüme olur mu?

     Meme büyümesi bir memede veya her ikisinde birden olabilir.

Bu büyüme (jinekomasti) bir hastalık mıdır?

   Tümör durumları hariç jinekomasti dediğimiz meme büyümesi kişinin vücuduna zarar veren bir hastalık değildir. Daha çok göğüs ve memenin görünüm anormalliğidir. Bu anormallikten kaynaklanan psikolojik rahatsızlık olabilir.

Altta yatan başka bir hastalık olabilir mi?

  Hormonal bozukluk olabilir. Yaşlı kişilerde testis kanseri bir sebep olabilir. Bu yüzden bu durumların olup olmadığı araştırılmalıdır. Gençlerde hormonal bozukluğu tesbit etmek için kan tetkikleri yapılır. Yaşlılarda bu tetkiklere ilaveten karaciğer tetkikleri, böbrek ve testis hastalıklarını teşhis etmek için tetkikler yapılır. Kullanılan ilaçların yan etkisi olup olmadığı gözden geçirilir.

Jinekomasti olduğunu anlamak için ne yapmak gerekir?

 Kişi ayna karşısında memelerinde rahatsız edici bir büyüme görüyorsa bir hekime başvurmalıdır. Muayenede bu büyümenin kişinin bedenine, kilo durumuna göre normal olup olmadığına bakılır. Gerekirse ultrason ile kontrol edilir. Ultrasonda mevcut şişliğin jinekomasti mi başka bir durum mu olduğu tespit edilir.

Jinekomastinin tedavisi nedir?

   İfade ettiğimiz gibi jinekomasti estetik bir anormalliktir. Bu görünümden kurtulmak isteyen kişiler için tedavi planlanır. Tedavi öncesi hormonal veya tümör kaynaklı bir sebebin olmadığından emin olmak gerekir. Böyle bir sebep bulunursa o sebep ortadan kaldırılır, aksi takdirde büyüyen meme dokusu çıkarılıp estetik olarak normal bir görünüm sağlanmaya çalışılır.

Ne zaman müdahale etmek gerekir?

  Gençlerde görülen jinekomasti zamanla kendiliğinde düzelebilir. Bu yüzden müdahale etmek için en az 5 yıl beklemek yararlıdır. Bu süre sonunda hâlâ meme büyümesi sebat ediyorsa ve kişi bu durumdan rahatsızsa müdahale edilir. Ama bu büyüme tümöral ise beklemeden müdahale edilir.

   Ameliyat olmak şart mıdır?

   Şart değildir. Kişi bu görünümü ile barışıksa, rahatsız olmuyorsa ameliyat etmek gerekmez. Ama düzeltilmesini istiyorsa ameliyat etmek gerekir. Bu fazla dokudan kurtulmanın geçerli başka bir seçeneği yoktur.

Ameliyatta ne yapılıyor?

  Meme dokusu çıkarılıyor. Sadece vücut hatlarını bozmayacak, çöküntü oluşturmayacak kadar yağ dokusu bırakılır. Şişmanken zayıflayan kişilerde cilt sarkması da varsa bu sarkan cilt de çıkarılır.

Ameliyat için anestezi gerekir mi?

   Evet, ameliyat için genellikle genel anestezi gerekir. Lokal anestezi ameliyat alanına yapılınca dokunun ebadını değiştirebileceği için, her iki memeyi ameliyat etmek ağrıya sebep olabileceği için genel anestezi daha tercih edilir.

Ameliyat bedenin estetiğini bozar mı?

   Estetik bozulmaz, bilakis düzelir. Zaten ameliyatın amacı görünümü düzeltmektir. Üstelik ameliyat kesisi memenin renk sınırından yapıldığı için iyileştikten sonra iz de görülmez.

Ameliyatın zararları var mıdır?

     Fazla doku alınırsa çöküklük oluşur. Başka bir zararı yoktur.

Ameliyat alanında istenmeyen durumlar olabilir mi?

   Her ameliyatta olduğu gibi bazı istenmeyen durumlar olabilir. Jinekomasti ameliyatı için yaranın iltihaplanması ve doku çıkarıldıktan sonra cilt altında sıvı toplanması olabilir. Bu iki durum da rahatlıkla tedavi edilebilir ve sonucu genellikle etkilemezler.

Ameliyat sonrası istirahat gerekir mi?

    Ameliyat sonrasında meme bölgesi elastik bandaj ile sarıldığı için vücut hareketleri genellikle ağrıya sebep olmaz. Ama anestezi sebebiyle 1-2 gün istirahat yapılabilir. Ardından günlük yaşama ve işe dönülebilir.

Ameliyat sonrası yara bölgesine yapmak gereken bir işlem var mı?

   Yara iyileştikten sonra yara izi olmaması için merhem kullanılması önerilir. Bazı kişilerde hiç iz oluşmazken bazı kişilerde yara izini azaltıcı merhemler kullanmak gerekir.

Jinekomasti tekrar eder mi?

  Meme dokusu tamamen alınırsa tekrar etmez. Ama tam alınamazsa kalan doku tekrar büyüyebilir.

Başka tedavi yöntemleri var mıdır? (liposuction olur mu?)

  Jinekomasti çoğunlukla yağ dokusundan oluşuyorsa lipossuction da bir tedavi yöntemidir. Ama bağ dokusu çok ise ameliyat daha tercih edilen bir yöntemdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)