Kabızlığın Nedenleri

Yazar Perihan TopçuÇocuk Cerrahı • 10 Nisan 2018 • Yorumlar:

KABIZLIĞIN NEDENLERİ

✔Anne sütünden ek gıdalara geçiş veya yeni bir mamaya başlama kabızlığa neden olabilir.Ayrıca inek sütü ve süt ürünler de bazı çocuklarda kabızlığa neden olur.Daha büyük çocuklar ise,genellikle bağırsakta posa bırakmayan liften fakir yiyecekleri tercih ettikleri ve az su içtikleri için kabız olurlar.

✔Çocuğun henüz hazır olmadığı bir dönemde tuvalet eğitimine zorlanmasıyla ,çocuk protesto eder ve kakasını tutmaya başlar.

✔Eğer çocuğunuz çizgi film izlerken veya okulda oyun oynarken tuvalet ihtiyacını erteliyorsa ,bu durum kabızlığa yol açar.

✔Çocuğun psikolojik olarak tuvaletini yapmak istememesi hem kabızlık nedeni olabilir hem de kabızlığın sonucunda ortaya çıkabilir. Buna neden dışkılama sırasında ağrının oluşabileceği korkusudur.Kabızlığı olan çocuk kaka yaparken çok zorlanıp canı yandığı için bundan kaçmaya başlar.Böylece kakası giderek sertleşir ve bir sonraki seferde canı daha çok yanmaya başlar. Makatta çatlaklar oluşup kanamaya neden olur.Bu kısır döngüyü kırmak gerekir.Ağrı korkusu nedeniyle barsak hareketini engellemek isteyen çocuk bacaklarını çaprazlar,kalçasını kaldırır ve yüz ifadesi değişir.

✔Hipotridi (troid bezinin az çalışması), gıda allerjileri, sakinleştirici ilaçlar,mide asitini giderici ilaçlar, kalsiyum içeren ilaçlarda kabızlığa neden olabilir.

KABIZLIĞI İYİLEŞTİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

✔Ek gıdalara geçiş döneminde verilen yiyecekler de kabızlığa neden olabilir.Kabızlığa neden olduğu düşünülen gıdalar ileri tarihte azar azar verilmelidir. Muz ,patates ve pirinç lapası kabızlığa neden olabilecek gıdalardır.Bol sebze ve meyve püreleri,tam buğday unundan yapılmış ekmek ve yemekler, bol su ve sıvı gıdalar vermek faydalı olacaktır.

✔1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir.Sulandırılmış meyve suyu ve öğünler arasında ılık su verilmelidir.

✔Hazır mama kullanılıyorsa ,ölçüsünü gözden geçirip doktorun önerdiği dozda verilmelidir veya doktorunuzla konuşarak başka bir mamaya(proteini yarı hidrolize veya tam hidrolize geçilmelidir.

✔Tuvalet ihtiyacını ertelemeden.her gün belli saatte (özellikle kahvaltı,yemek sonrası) tuvalete oturmasını sağlamak ,tuvalet alışkanlığının kazanmasını sağlayacaktır.

✔Bol hareket etmek ve su tüketmek kabızlığı önlemede çok faydalıdır.

✔Bu önlemlerle sonuç alınamıyorsa,doktorunuz bazı ilaçlar önerebilir.

HANGİ DURUMDA DOKTORA BAŞVURULMALIDIR?

✔Çocuk sürekli ağrılı,sert,çapı geniş ve arada kanlı dışkılaması oluyorsa,aynı zamanda kaka kaçırıyor ve iç çamaşırı kirleniyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

✔Her çocukta, çocuğa özgü bulgulardan yola çıkarak 'çoklu yaklaşım'içeren tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.Çoklu yaklaşım; bağırsakların boşaltılması,dışkılama alışkanlığının kazandırılması,diyet ve eğitimdir.

✔İlaçlar alışkanlık yapacağı korkusuyla yeteri kadar kullanılmamaktadır.Oysa ki bu ilaçlar sertleşen kakanın yumuşamasını sağlar ve bağırsak düzeninin oluşmasını sağlar. Ancak ,çocuklarda kabızlık tedavisi uzun soluklu ve sabır isteyen bir süreçtir.Yanıt alınamıyor diye ya da yakınmalar geçti diyerek tedavinin kesilmesi, bulguların ilkinden daha yoğun olarak orataya çıkmasına neden olabilir.Kabızlık sonrasında da çocuk istemsiz olarak kaka kaçırabilir.Bu tür durumlarda çocuğun cezalandırılmaması gerekir

ÖNERİLER:

✔HAREKETLİ OLUNUZ. GÜNDE 15-20 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPINIZ.

✔MEYVE KOMPOSTOLARI YEDİRİNİZ.

✔BOL SEBZE VE MEYVE YEDİRİNİZ.

✔BOL SU VE IHLAMUR İÇİRİNİZ.

✔HAFTADA 2 GÜN KURUBAKLAGİL YEMEĞİ YEDİRİNİZ.

✔KABUKLARI YENEBİLEN MEYVELERİN KABUKLARINI SOYMADAN YEDİRİNİZ.

✔PİLAV, MAKARNA ,MUZ,PATATES,ÇAY GİBİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUNUZ.

✔YEMEKLERDEN VE ÖZELLİKLEDE SABAH KAHVALTIDAN SONRA ÇOCUĞUNUZU HEP AYNI SAATTE MUTLAKA TUVALETE OTURTUNUZ.(KAKA EĞİTİMİ ALMIŞ ÇOCUKLAR İÇİN).10-15 DAKİKA BEKLEYEREK DIŞKILAMA İÇİN BİYOLOJİK SAAT OLUŞTURUNUZ.ÇÜNKÜ DOLU MİDE ÇOĞU İNSANDA DIŞKILAMA HİSSİNİ ARTIRIR.ILIK BİR İÇECEK BU HİSSİ ARTIRIR,

✔ILIK BİR BANYO SONRASI TUVALETE OTURMAK DIŞKILAMA HİSSİNİ ARTIRIR.

✔KÜÇÜK ÇOCUKLARIN TUVALETE OTURMALARI İÇİN AYAKLARININ ALTINA KÜÇÜK YÜKSELTİCİ KOYULMASI VE DİZLERİNİN KALÇADAN HAFİF YUKARIDA OLMASI YARARLIDIR.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Perihan Topçu

Çocuk Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al