Kabızlık ve Beslenme İlişkisi

Yazar Emine ÖztürkDiyetisyen • 16 Mayıs 2022 • Yorumlar:

Kabızlık dışkı kalın bağırsakta (kolon) çok yavaş hareket ettiğinde olur. Dışkının sıvı kısmı vücuda geri emilir, böylece dışkı sertleşir ve kurur. Bu, dışkının geçmesini zorlaştırır ve kabızlığa neden olur.

Kabızlık, tüm dünyada birçok hastada kronik bir sorundur. Yaşlılar gibi risk grubunda bulunan bazı hasta gruplarında kabızlık önemli bir sağlık bakımı sorunudur, ancak vakaların çoğunda kronik kabızlık,birinci basamakta yönetilebilen, hayatı tehdit eden veya güçten düşüren bir şikayet değildir.

Peki kabızlığın sebepleri nelerdir?

KABIZLIĞIN SEBEPLERİ

Yetersiz beslenme, yetersiz uyku, sınırlı egzersiz, kaygı, duygusal stres ve yaş kabızlığa neden olabilir. Bazı hastalıklar da kabızlığa neden olabilir ve genellikle bağırsak alışkanlıklarında ani değişiklik, ağrı, kilo kaybı, yorgunluk veya kanlı dışkı ile ilişkilidir. 

Ayrıca bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilmektedir.

 

2.2.KABIZLIK DURUMUNDA BESLENME

 

LİF TÜKETİMİ:Artan diyet lifi tüketimi,kabızlığı iyileştirir ve çocuklarda,genç yetişkinlerde, yaşlılarda ve ameliyat sonrası hastalarda müshil ihtiyacını önemli ölçüde azaltır.

Yüksek lifli yiyecekler genellikle ilk tercih olsa da, bazı kişilerde (örn. Dişsiz hastalar veya disfaji olanlar) lif takviyelerinin bir rolü olabilir. Kanıtlar, lif takviyelerinin, kabızlık çeken hastaların yaklaşık% 60'ında laksatiflerin kullanımını sonlandırdığı gösterilmektedir.

Tam buğday ekmeği ve makarna, yulaf ezmesi gibi tam tahıllar,

mercimek, siyah fasulye, barbunya, soya fasulyesi ve nohut gibi baklagiller,kabuklu elmalar, portakallar ve armutlar,havuç, brokoli, yeşil bezelye ve kara lahana gibi sebzeler

badem, yer fıstığı ve ceviz gibi yağlı tohumlar lif açısından zengin ve kabızlık durumunda tüketilebilecek besinlerdir.

 

SIVI TÜKETİMİ:Günlük 25 gr lif ve 1.5-2.0 L sıvı kombinasyonu, fonksiyonel kronik kabızlığı olan hastalarda tek başına lif alımına göre kabızlığın giderilmesinde daha etkili olduğu gösterilmiştir. Bu sebeple kabızlık döneminde lif tüketimi kadar bol sıvı tüketimi de oldukça önemlidir.

 

Bunların dışında takip edilebilecek beslenme tavsiyelerine bakacak olursak:

Her gün üç öğün yemek yenmeli ve öğünler atlanmamalıdır.

Diyetteki yüksek lifli yiyeceklerin miktarları yavaş yavaş artırılmalıdır.

Daha fazla tam tahıllı ekmek, tahıl ve pirinç tüketilmelidir.

Daha fazla çiğ meyve ve sebze tüketilmeli mümkünse kabukları da yenilmelidir.

Yiyecek etiketlerini okunmalı ve yiyeceklerin "diyet lifi" içeriğine bakılmalıdır. İyi kaynaklarda 2 gram veya daha fazla lif bulunur.

Her gün altı ila sekiz bardak su tüketimi gerçekleştirilmelidir.

Rafine ve işlenmiş yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Cips,Fast food,bazı dondurulmuş yemekler ve atıştırmalık yiyecekler gibi hazır, işlenmiş ürünlerin tüketiminden de kaçınnılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)