Uyku Düzeninin Yemek Düzenine Etkileri

Yazar Emine ÖztürkDiyetisyen • 21 Mart 2022 • Yorumlar:

Beslenme düzeni ve alışkanlıklar, kişilerin psikolojik,sosyal birçok faktörden etkilenmektedir.

Uyku düzeni ve uykuda geçen süre de beslenme alışkanlıklarını ciddi şekilde etkiler.

Uyku düzeni ve süresi kişilerin sağlığını enerji metabolizmasına etki ederek, gün içerisinde hareketsiz geçirdiğimiz süreyi etkileyerek ve besin alım miktarını değiştirerek vücut kitle indeksimizi ve vücut ölçülerimizi etkilemektedir.

Adölesanlar üzerinde yapılan bir çalışmada,8 saatten az uyuyan bireylerin uyanık oldukları süre zarfında daha fazla sedanter zaman geçirdikleri, daha fazla fast food tüketme eğiliminde oldukları ve yeterli uyuyan ve sağlıklı beslenen adölesanlara kıyasla daha az sebze meyve tükettikleri görülmektedir. Dolayısıyla 8 saatten daha az uyuyan bireylerde vücut kitle indeksi ve yağlanma oranları, özellikle genç kızlarda, daha fazla olmaktadır.

Yapılan diğer çalışmalar da, bu çalışmayı destekler niteliktedir, azalan uyku süresi ve uyku kalitesi kişileri gün içerisinde daha hareketsiz kalmaya itmekte, aynı zamanda besin tercihlerini de tüketmesi kolay ancak  kalorisi yüksek ve sağlıklı besin öğelerinden fakir, paketli,şeker ve trans yağ içeriği yüksek besinler tüketmeye yöneltmektedir.Ayrıca uyku süresi kısa olan bireylerin genel beslenme alışkanlıklarının dışında,3 ana öğün tüketmek yerine daha az ana öğün yapıp,geceleri sık sık yüksek kalorili,hacmi ve doyuruculuğu az atıştırmalıklar tüketmeye yöneldiği de görülmektedir.

 

Kısa vadede, uyku süresinin azalmasının etkisi çok ciddi olarak görülmese de bu durum kronik bir hal aldığında obezite ve diğer kronik hastalıkları için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır.

Aynı şekilde uzun süre uyuyor olmak da beslenme düzeni üzerinde olumsuz etkilere sebep olarak sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

 

Özetleyecek olursak, beslenme kişinin yaşam tarzıyla bir bütün oluşturmaktadır ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek için kaliteli bir uyku ve ideal uyku süresi de gereklidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)