Kaç Öğün ve Nasıl Beslenmeliyiz

Yazar Sinem KayaDiyetisyen • 17 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Günde kaç öğün ve nasıl beslenmemiz gerekir?

İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için muhakkak ki beslenmeye, enerji almaya ihtiyacı vardır. Her insanın kendi vücudu, metabolizması, gün içerisinde harcadığı enerji miktarı ve fiziksel özelliklerine göre beslenme şekilleri değişiklik göstermektedir. İnsanlar için önemli olan konu günde kaç öğün yemek yemenin gerektiğidir. Bu konu hakkında birçok görüş olmakla beraber bugün üzerinde en çok durulan ve uygulanan 6 öğün beslenme yöntemidir.

Peki, 6 öğün beslenmek kişiye ne gibi katkı sağlar onlara göz atalım;

  • Kilo vermek için oldukça ideal bir yöntem olan günde 6 öğün beslenmek vücudunuzun çalışarak enerji harcamasını sağlayacaktır. Yediğimiz yiyecekleri sindirebilmek için enerji harcayan vücudumuz 6 öğün beslendiğimizde 6 kere sindirim için enerji harcamak durumunda kalacaktır. Bu duruma bağlı olarak metabolizma hızı artacak ve kilo vermek daha kolay olacaktır.
  • Şeker hastası olan kişilerin gün içerisinde sık sık beslendiklerini duymuşsunuzdur. İşte bunun sebebi kanda enerji sağlayan kan şekeridir. Şeker hastalarının da yaptığı gibi günde 6 öğün beslendiğinizde 2-3 saatte bir enerji alacağınız için kan şekeriniz hiçbir zaman düşmeyecek ve açlık hissetmeyeceksiniz.
  • İnsanlara günde 6 öğün yemeleri gerektiğini söylediğimizde şaşıranların sayısı oldukça fazla oluyor. Çünkü altı öğünün hepsinde ana öğün gibi yiyeceklerini sanıyorlar. Elbette bu yanlış, 6 öğününüzde birkaç tane ara öğün olmakla beraber her öğünde az ama sık sık yemiş olacaksınız. Bu şekilde midenizin genişlemesini ve iştahınızın açılmasını da engellemiş olursunuz.
  • Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı kadar içeriği de önemlidir. Öğünlerde besin ögelerinin dağılımı ne kadar dengeli olursa metabolizmanın da o kadar düzenli çalıştığı bilinmektedir. Yalnız tahıllardan oluşan bir diyetle beslenildiğinde vücut canlılığını kaybetmektedir. Bu durum protein sentezi ile ilgilidir. Vücudun büyüme ve gelişmesinde önemli rolü olan proteinlerin vücutta sentezlenebilmeleri için yeterli düzeylerde bulunmaları gerekir. Bir öğünde, yetersiz alınan protein sonraki öğünle sağlanamamaktadır. Proteini iki öğüne dağılmış olarak alanlarda azot dengede kalırken, üç öğün yiyenlerde pozitif bir denge sağlanmaktadır.
  • Öğünlerin içeriğinde karbonhidrat, protein ve yağdan gelen enerji sırasıyla % 55-60, % 10-15 ve % 25-30 olmalıdır. Protein, yağ ve karbonhidratların kullanılmasında pek çok mineral ve vitamin de görev yapmaktadır. Öğünlerde bu besin ögelerinin de dengeli dağılımı gereklidir.
  • Bildiğimiz gibi uzun süre aç kalmak, midenin kazınması gibi durumlar kan şekerinin düşmesine, metabolizmanın yavaşlamasına, iştahın açılmasına ve bütün bunlara bağlı olarak kilo alımının hızlanmasına sebep olur. Bunun için az az ve sık sık beslenmemiz gereklidir.
  • Uzun süre aç kaldığınız ve açlıktan önünüze ne gelirse yiyeceğiniz zamanları hatırlayın. Bu gibi zamanlarda çok aç olduğunuz için normalde yiyeceğinizden çok daha fazla yersiniz. İşte o zamanlarda yediğiniz yemekler ve aldığınız enerjiler vücudunuzda boşalan yağ hücrelerinin yerini doldurmak için kullanılır. Uzun süre aç kaldığınız süre zarfında vücudun enerji ihtiyacı vücuttaki yağ depolarından sağlanır. Ancak bunun hemen akabinde fazla yemek yediğiniz takdirde aldığınız enerji o kullanılan yağ hücrelerinin yerine geçer.
  • Sık sık ama az yemek, yeterince yemek aktif olarak çalışan bireylerin enerji düşüklüğü yaşamaması, halsizlik yaşamaması ve beyinlerinin aktif olması açısından oldukça önemlidir. 6 öğünlük bir diyet listesi içerisinde sizlerde 2 veya 3 ana öğün ve aynı şekilde ara öğünler de koyarak düşük kalorili besinlerle fazlalıklarınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)