Kaç-Savaş Reaksiyonu

Yazar Kübra UğurluPsikolog • 4 Ekim 2022 • Yorumlar:

KORKU: Kişinin duygusal veya fiziksel anlamda bir tehlike altında verdiği uyarıcı tepki ve yaşamsal bir mekanizmadır. Evrensel bir duygudur.

Korku esnasında vücutta oluşabilecek somatik belirtiler:

-Titreme

-Terleme

-Kalp atışında hızlanma

-Kasılma veya donma

-Ağız kuruluğu

-Düşünce ve algıda yavaşlama vb.

Korkunun bahsi geçen herhangi bir durumda, korku ile en çok karıştırılan bir diğer duygu ise kaygıdır.

Korku ile kaygı arasındaki farkı ise şu şekilde özetleyebiliriz;

Korku somut olarak varolan bir tehlikeye karşı hissedilen duygu iken

Kaygı potansiyel bir tehlikeye karşı hissettiğimiz duygudur.

İnsan varoluşundan bu yana hayatta kalmak için, kendini savunmak durumunda kalan mücadele etme potansiyeli yüksek bir varlıktır. Hayatın içerisinde çeşitli sebeplerden ötürü (kişinin  tramvatik öyküleri vb.) birçok kez korkuya maruz kalıyoruz. Bazen bu korkular yaşamın içerisindeki işlevselliğimizi bozabilecek noktalara gelip ve gündelik işlevselliğimizi zayıflatıp hatta engelleyebilmektedir.

Örneğin; 

Araba kazası yaşayan birinin sonraki dönemlerde, tekrar başına aynı şeyin gelmesi korkusuyla her seferinde arabaya binmekten kaçınması. Bu durum kişinin gündelik işlevselliğini yavaşlatabilen en basit örneklerden biridir. Bir diğer yönden kaçma eylemi bir tür savunma mekaniması olarak da çalışır.Bu örnekler çoğaltılarak gidilebilir; Yükseklik Korkusu,Asansör Korkusu,Uçak Korkusu vb. gibi.

 -PEKİ ÖYLEYSE KORKUDAN KAÇILMALI MI? YOKSA YÜZLEŞİLMELİ Mİ?

Korkulardan ne kadar kaçarsak bilindışında kaçtığımız o korkuyu bir o kadar önemli ve büyük kılarız. Korktuğumuz şey her ne ise kendimizi o korkunun içerisinde iyi hissetmeyeceğimizi düşündüğümüz için güvenli alanımızda yani korkudan uzakta durmak kişiye geçici bir rahatlama sağlar. Kişi korkudan uzaklaşmak veya o korkuyu engellemek için yaptığı her kaçma hamlesi aslında yaşadığı korkuyu pekiştirmesine sebep olur. Yani her kaçma hamlesi bir pekiştireçtir diyebiliriz.

Korkulardan kaçmak yerine aşamalı olarak kişinin korkularıyla yüzleşmesi ise yaşadığı korkuyu yenmesi için uzun vadeli bir güven ortamı oluşturacaktır. Beyin korku duyulduğu için kaçılan durumu,canlıyı ya da nesneyi değerinden daha fazla önem atfı vakfeder .Korkuya profosyonel bir psikolojik destek ile  aşamalı maruz  ve çözümleme sürecine girilmesi psikolojik dayanıklığığı arttırmasına yardımcı olacak ve gündelik yaşam standartlarımızı tekrar yükseltmemizi sağlaycaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kübra Uğurlu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)