Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler

Yazar Kübra UğurluPsikolog • 30 Aralık 2021 • Yorumlar:

Günümüzde artış gösteren salgın hastalıklar ve doğal afetler ile beraber toplam ruh sağlığı alanında yaşanan psikolojik sarsılmanın yaşandığı bir dönemin içerisinde kalındı.

Bu salgın hastalıkların başında olan ve salgınla alakalı hala mücadele edilen COVID-19 ve türevlerinin sonucunda, gündelik yaşantı üzerinde bıraktığı izler, psikolojik olarak yıpranmaların arttığı önemli bir dönemi beraberinde getirdi.Alışılanın dışında olması ve belirsiz bir sürecin içerisinde yer alması;bu durumun kişiler üzerindeki kaygı durumunu arttırmıştır.

Salgın beraberinde bazı kısıtlamaları getirdi. Bu kısıtlamalar evde geçirilen süreyi artırırken; sosyal,bireysel keyif alınan, motive odaklı etkinliklerin azalmasına, stresin ve iletişim sorunlarının artmasına sebep oldu. Yaşanılan bu psikolojik yıpranma sonucunda tedavi olmak ve sürecin düzelmesini isteyen kişiler birden çok alternatif olarak görülen şu duruma maruz kaldı. Bilinçli olarak bir uzman görüşmesi ile kullanılan antidepresanların artmasının yanı sıra bilinçsiz antidepresan kullanımı da artış gösterdi. Bilinçsiz antidepresan kullanımı, kişilerin bir uzman görüşü olmaksızın gelişigüzel kullanılan antidepresanlardır.Bu antidepresan grupları uzman bilgisi olmadan kullanılmamalıdır ve uzaman Tavsiyesi olmadan kullanılan antidepresanlar psikolojik olarak yıkıcı etkiler yaratabilir. Antidepresanlar, eşimizin, dostumuzun bizlere ikram edebileceği bir ikramlık değildir bunu unutmamalıyız.

Toplumda yaşanan ;afetler,salgın hastalıklar vb. gibi durumların artışıyla beraber; kişilerin başa çıkma becerilerinin zayıflaması, buna bağlı olarak tahammülsüzleşme gibi durumlar sinir sistemindeki yıpranmayı beraberinde getirmektedir. Bu alanda kişilerin kendilerini motive edebilecekleri alanlara zaman ayırması,sürecin olumsuz etkilerini azaltabilmektedir.

Eğer kişi üstesinden gelemeyeceği bir çöküşün içerisine girmemişse bir uzman yardımı almasında fayda vardır.

Güncel olarak ülkemizde ardarda yaşanan doğal afetler, beraberinde can kaybı, maddi kayıplar ile birlikte bu sürecin negatif sonuçlarını artırmıştır. Bu afetler  sonucunda afetzedelerin üzerinde oluşabilecek negatif durumlara şöyle örnekler verebiliriz;

 

-Kayıpları ile yaş sürecine girme

-Travma sonrası stres bozukluğu

-Öfke ve dürtü durum bozukluğu

-Kişilerarası ilişkilerde  içe kapanma,kendini hayattan soyutlama

-Yaşanılan travmatik öykü ile yüzleşmekten kaçınma,inkar etme eğilimi

Kaygı bozukluğu ve sonucunda depresyon gibi durumları gözününde bulundurmalıyız.

Bu sürecin psikolojik sonuçlarını pozitife çevirmek için öncelikli süreci zamana gereksinim duyar kişi ( şok etkisini bir süre sonra azalması durumu)

Buna bağlı olarak olay ile ilgili yukarıda belirtilen maddelerin altı ay sürmesi ve gündelik hayatın içinde işlevselliğin  bozulması gibi durumlarda bir uzman desteği alınmalıdır.

Bu kriterin bir sebebi de kişilerin psikolojik dayanıklılık halinin kişiden kişiye değişmesidir.

Yani herhangi bir tramvatik  olayın sonucunda kişilerin etkilenme ve etkisinin devam etme süreci farklılaşabilmektedir, bu sebepten ötürü altı ay devam etmesi ve işlevselliğin bozulması burada bir kriter olarak gözlenebilir ve bir uzman desteğine başvurulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kübra Uğurlu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)