Kadınlar Meme Kanserinden, Erkekler Testis Kanserinden Korkuyor

Yazar Nilüfer Avcı • 16 Ocak 2019 • Yorumlar:

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada sadece 2018 yılında iki milyonun üzerinde meme kanseri tanısı alan kadın vardır. Bugün her 8 kadından birinde meme kanseri gelişmektedir. Sağlıklı bir kadın için tüm yaşamı boyunca meme kanseri gelişme riski %12’dir. Ancak ailesel meme kanseri öyküsü olan ve genetik risk faktörü taşıyan kadınlarda bu olasılık daha da yüksektir. Meme kanserinin en önemli tedavisi tümörün cerrahi yöntemler ile çıkarılmasıdır. Bu nedenle erken teşhis ve tarama yaptırmak çok önemlidir. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı konu hakkında bilgi verdi.

Meme kanseri için tarama yaşı 40-45 yaş arasıdır. Yılda bir yapılan taramaların önemi her yıl Ekim ayında çeşitli konferanslar ile anlatılır. Ancak kadın hastalarımızın önemli kısmında, memelerinde kitleyi farketmelerine rağmen doktora gitmekte geciktiklerini görüyoruz. Bu gecikmelerin önemli nedeni kötü haber alma ve memeyi kaybetme korkularıdır.

Günümüzde onkolojik alandaki gelişmeler baş döndürücü şekildedir. Meme kanseri erken tesbit edilmesi ile birlikte yapılan cerrahi yöntemlerde meme yapısı korunabilir veya hastanın doğal memesinin yerine yapay meme yapılabilir. Dolayısıyla kozmetik endişelerin aslında önlenebilir olduğunu bilmek hastalarımızı rahatlatacaktır.

Multidisipliner tedavi nedir?

Bugün tüm dünyada olduğu gibi bizde kendi merkezimizde meme kanserini multidisipliner olarak tedavi ediyoruz. Multidisipliner tedavi kararında yer alan bölümler;  medikal onkoloji, genel cerrahi, radyasyon onkolojisi, radyoloji, pskiyatri ve plastik cerrahi.

Testis Kanseri

Testislerin üreme sisteminin bir parçası olması önemlidir. Aynı zamanda erkek gelişiminde önemli olan testesteron hormonu da testislerde yapılır. Bu organda bir rahatsızlık hissetmek fiziksel ve ruhsal olarak endişe vermektedir. Bu nedenle de erkek hastalarımız mümkün olduğu kadar doktora baş vurmayı çeşitli bahaneler ile geciktirirler. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı konu hakkında bilgi verdi.

Testis kanseri en çok 20-34 yaşları arasında görülür. Pek çok risk faktörü vardır. Ancak  ailede testis kanseri öyküsü ve çocukluğunda inmemiş testis kanseri öyküsü olanlarda risk daha fazladır.

Belirtleri nelerdir?

Testis kanserinin en önemli bulgusu ağrısız şişliklerdir. Bu nedenle kişinin, testislerinin nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinin farkında olması çok önemlidir. Testisleri kontrol etmenin en kolay yolu ılık bir duş ya da banyo sonrası, skrotum gevşemiş haldeyken yapmaktır. Avuç içinizle skrotumunuzu kavrayın. Daha sonra her iki elinizin parmaklarını ve  baş parmağınızı kullanarak testislerinizi muayene edin. Normal olmayan bir değişiklik fark ettiğinizde mutlaka üroloji doktoruna başvurun.

 

Tedavi yöntemi nasıldır?

Tedavi kararı multidisipliner olarak alınır. Erken evrelerde cerrahi kesin tedavi yöntemidir. İleri evrelerde  ise öncelikli tedavisi kemoterapidir. Evre 4 kanserlerde tedavi ile hastalığın kontrol altına alınma olasılığı çok yüksektir. Ancak geç evrelerde tesbit edildiğinde tedaviler psikolojik olarakda yorucu olabilir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.

 

UNUTMAYALIM Kİ, KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR. AMA EN ÖNEMLİ TEDAVİ SAĞLIKLI KALMAKTIR. BUNUN İÇİN DAHA ÇOCUKLUK ÇAĞLARINDAN İTİBAREN;

SAĞLIKLI BESLENMEK,

DOĞRU ÜRÜN KULLANMAK,

SPOR YAPMAK ,

FARKINDALIK OLUŞTURMAK GEREKLİDİR.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilüfer Avcı Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Nilüfer Avcı

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al