Kadınlarda Meme Ağrısı

Yazar H. Hakan MersinGenel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:

Kadınların doktora başvurmasına en sık neden olan meme yakınmaları:
a) Memede ağrı (Mastalji)
b) Memede kitle
c) Meme başı akıntısı

MEME AĞRISI (MASTALJI)

Kadınların en sık karşılaştıkları meme ile ilgili yakınma meme ağrısıdır. Kadınların çoğu hayatlarının bir döneminde meme ağrısı hissederler. Birçok kadın, ağrı ve hassasiyetin meme kanserinin erken belirtileri olduğundan korkar. Ancak genellikle ağrı, özellikle de memede kitle, akıntı, büyüme ve kalınlaşma yokken, meme kanserinin erken belirtilerinden biri değildir. Çoğu zaman kesin bir altta yatan neden bulunamaz.
Bununla birlikte, ağrı memenin bir bölgesinde hissediliyorsa bu bölgenin ve memenin ultrasonla kontrol edilmesi uygun olabilir. Çünkü bu tip ağrılar  daha çok fibrokistik meme değişiklikleri veya tek bir meme kisti veya fibroadenom gibi altta yatan iyi huylu bir hastalığa bağlı olabilir.
Meme ağrısı genellikle 2 şekilde ortaya çıkmaktdır:

DÖNGÜSEL MEME AĞRILARI (CYCLIC MASTALJI)

Meme ağrılarının çoğu döngüseldir. Döngüsel mastalji, üreme çağındaki kadınları etkiler. Bu ağrı, adet döngüsünün sonuna doğru, adet görmeden yaklaşık bir hafta önce ortaya çıkar. Göğüsler bu dönemde genellikle ağrılı, hassas ve şişkindir, ancak döngünün sonuna doğru belirtiler düzelir. Ağrı genellikle her iki memenin dış ve üst kısımlarında hissedilir ama koltuk altı bölgesini de etkileyebilir.

DÖNGÜSEL OLMAYAN MEME AĞRILARI (NONCYCLIC MASTALJI)

Bu tür ağrının adet döngüsüyle bir ilişkisi yoktur. Sıklıkla, memede yaygın bir ağrı ve hassasiyetten çok, memenin bir bölgesinde (veya bölgelerinde) keskin, yanma veya ağrı hissi vardır. Bu tip mastalji menopozdan sonra daha sık görülür. Ağrı sabit olabilir veya ataklar şeklinde artıp azalabilir. Sık karşılaşılan bir nedeni kostokondrit (göğüs kafesinin kemik ve kıkırdak kısmının birleşiminin iltihaplanması)dır.

MEME AĞRISI IÇIN YARARLI OLABILECEK ÖNERILER:

* Çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır.
* Çok yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Diyetteki yağ oranı, alınan toplam kalorinin yüzde 15’inden daha az olmalıdır (beslenme uzmanının yardımını gerektirebilir).
* Meme boyutuna uygun, meme hareketini önleyecek, rahat, destekleyici bir spor sutyeni tercih edilmelidir.
* Ağrılı dönemlerde sıcak veya soğuk kompres faydalı olabilir.
* E vitamini içeren bir multivitamin kullanın.
* Çuha çiçeği yağı denenebilir.
Olası nedeni belirlemek, nadir nedenleri dışlamak, tedavi stratejisi oluşturabilmek ve meme kontrolünüzü yaptırmak için Meme Cerrahına başvurmanız doğru olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

H. Hakan Mersin Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)