Kahvaltı

Yazar Ebru Okumuş KolçakDiyetisyen • 5 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkiliyor ve gün boyu artıp azalarak kan şekeri değerini belirliyor.

Güne harika bir şekilde başlamanın en iyi yolu, dengeli kan şekeri seviyesi sağlamak ve daha az kalori almak.  Bu şekilde dengeli besinlerle oluşturulan kahvaltının ardından vücut sürekli bir enerji üretimi sağlayarak barsak hareketlerininin düzenini önemli ölçüde etkiliyor.

Efendim özellikle çocuklar ve kilo vermek isteyenlerin yapacakları ilk şey kahvaltı yapmak olmalı. Tabi sadece bu ayrımı yapmak yeterli olmayacak; Gebe-emzikli anneler, ergenlik çağında olan çocuklar, menopoz döneminde olan kadınlar, herhangi bir hastalığa sahip olan bireyler güne kahvaltısız başlamamalı. Ancak gece geç saatte yemek yediğimizde ve sabah uyandığımızda biraz da fazla yemiş olmanın pişmanlık duygusuyla kahvaltı atlanıyor.

Araştırmalara göre, kahvaltıyı atlayan veya geçiştirenler, öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde oluyor ve gün içinde daha fazla yemek yiyor. Kahvaltı etmeyen bireylerin bazılarıysa daha eksik kalori aldığı için kendini avantajlı zannediyor. Oysa diğer öğünlerde bu açığı fazlasıyla kapatmış oluyor. Mesela kahvaltı ile birlikte öğle yemeği de geçiştirilirse akşamüstü ve gece yeme döngüsü tekrar etmeye başlıyor. Bu döngüye yağ içeriği yüksek besinler ve içecekler (alkol vb.) eşlik ediyorsa ipin ucu siz farkedene kadar çoktan kaçmış oluyor. Yani başka bir deyişle gece yemelerinin artışı ve bir öğüne çok yüklenişimizin sebebi aslında, kahvaltıyı atlıyor olmanız diyebiliriz. 

Bunun yanında bazı bireyler erken vakitte bir şey yiyemediklerinden dolayı kahvaltıyı atlayabiliyor. Uyandığınızda aç değilseniz bile iki saat içinde kahvaltı yapmanızı öneriyoruz ki, vücudunuz güne başladığı komutunu alsın ve metabolizmayı çalıştırmaya başlasın.

Kahvaltılarınızı güzel renklendirmelerle, monotonluktan uzak, enerjisi yüksek bir güne başlamanız mümkün ! Yeter ki istekli olun !

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)