KALITSAL MEME KANSERI

Yazar Ömer BenderGenel Cerrah • 2 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • KALITSAL MEME KANSERINEDENLERİ:

BRCA-1 ve BRCA-2 geninde mutasyon (bozukluk) olması sonucu ortaya çıkar. Bu şekildeki bir genetik bozukluk sonucu gelişen meme kanserleri tüm meme kanserlerinin yaklaşık %10 unu oluşturur. Kalıtsal meme kanserlerinin genç yaş da (menapoz öncesi) ortaya çıkma, her iki memede de kanser gelişmesi, meme ile birlikte yumurtalık kanseri de gelişmesi gibi özellikleri olabilmektedir.

BRCA-1 geninde mutasyon olan kadınlarda meme kanseri gelişme riski %85, yumurtalık kanseri riski ise %45 iken, BRCA-2 gen mutasyonu olanlarda, meme kanseri riski %84, yumurtalık kanseri riski %76dır. İkisinde birlikte mutasyon olması durumunda bu oranlar daha da yükselmektedir.

  • TANI NASIL KONULUR:

BRCA-1 ve BRCA-2 mutasyonu tanısı, genetik test yapılarak konuyor.

  • KİMLER BRCA-1 ve BRCA-2 TESTİ YAPTIRMALI:
  1. Birinci derece(anne, kız kardeş, kız çocuk) yakınlarından iki kişide meme kanseri varsa ve bunlardan biri 50 yaş altında hastalanmışsa
  2. Birinci veya ikinci derece akrabalardan (büyükanne, hala, teyze) üç veya daha fazlasında meme kanseri varsa
  3. Ailenizde hem meme hem yumurtalık kanseri olan yakınınız varsa
  4. Birinci derece yakınınızın iki memesinde birden kanser vara
  5. Ailenizde erkek meme kanseri varsa

Bu durumda hangi genetik testlerin yapılması gerektiği ile ilgili olarak genetik danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir.

  • BRCA-1 ve BRCA-2 BOZUKLUĞU OLANLARDA ALINACAK ÖNLEMLER:
  1. İlaçla korunma: tamoksifen veya raloksifen gibi östrojeni baskılayan ilaçların kullanımı meme kanseri gelişme riskini %50 azaltmaktadır
  2. Koruyucu cerrahi işlemler: Memelerin iki taraflı cildi korunarak içindeki meme dokusu boşaltılacak şekilde ve aynı seansta silikon protez yerleştirilerek yapılan ameliyatla meme kanseri riski %95 oranında azaltılabilmektedir. Menapoz öncesi olanlarda çift taraflı yumurtalıkların çıkarılması da önerilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)