Kalp Hastalığı Olan Çocuklarda Aşılama ve İlaçlar

Yazar Yalım YalçınÇocuk Kardiyoloğu • 21 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Kalp hastalığı olan çocuklarda normal aşı programlarına uyulmalıdır. Hastaneye yatışların aşı programını aksatmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Bazı kalp hastalıklarında görülen bağışıklık sistemi bozukluklarında doktor tarafından sakıncalı görülen aşılar yapılmamalıdır. Bu aşılar, izleyen doktor tarafından aileye belirtilir. Aşı uygulamalarından sonra görülen ateş yüksekliği, kalp hastalığı olan çocuklarda kalp yetersizliğini arttırabileceği için, ateş düşürücü ilaçlar verilerek kontrol altına alınmalıdır.

Kış aylarında yoğun olarak görülen nezle ve grip gibi hastalıklar, kalp hastalığı olan çocuklarda daha ciddi problemlere yol açabildiğinden, bu çocuklar altı aylık olduktan sonra grip aşısı ile aşılanmalıdır. Genellikle antibiyotik ve ateş düşürücü gibi ilaçlar kullanmanın sakıncası yoktur. Sakıncası olan ilaçlar varsa doktorunuz sizi uyaracaktır.

Kalp Hastalığı olan Çocuklarda Oyun ve Spor:

 

Oyun çocukluğun vazgeçilmez öğesidir. Çocukların oyundan alıkonulmaları zihinsel gelişimleri ve sosyal yaşamları üzerinde olumsuz etki yaratır. Aileler kalp hastalığı olan çocuklarında hangi tip aktivitelere izin vereceklerini bilirlerse, aşırı kollayıcı olma gibi  yanlış hareketlerden kaçınabilirler. Spor aktivitelerinin belirlenmesinde kalp hastalığının tipi ve yapılacak sporun ağırlık derecesi önem taşımaktadır. Spor aktiviteleri, ancak çocuğu izleyen doktorun kararı ile yapılabilir. Bu aktivitelerin hangisini yapabileceği, çocuğun kalp hastalığı tipine göre çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından belirlenir.

 

Sporların aktivite düzeylerine göre sınıflandırılması: 

Hafif sporlar: Atıcılık, bowling, okçuluk, 

Orta dereceli sporlar: Golf, masa tenisi, yürüyüş

Ağır sporlar: Basketbol, futbol, voleybol, bisiklet, yüzme, tenis, güreş.

 

 

İNFEKTİF ENDOKARDİT'TEN KORUNMA REHBERİ

 

Romatizma sonucu gelişen kalp hastalıklarında infektif endokardit görülme olasılığı vardır. İnfektif endokardit, kalbin veya damarların içini döşeyen zarların, kana karışan bakteriler tarafından iltihaplandırılmasıdır. Bu tehlikeli hastalıktan çocuğunuzu korumak için aşağıdaki  önerilere uyulması ÇOK ÖNEMLİDİR.

1.  Kana karışan bakterilerin çoğu ağız yolundan kana geçtiği için, ağız ve diş temizliği çok önemlidir. Bu nedenle dişler hem yemekten sonra, hem de şeker ve dondurma gibi tatlı şeyler yedikten sonra yumuşak bir fırça ile fırçalanmalı ve dişlerin çürümesi önlenmelidir.

2.  Diş çürükleri önemli bir mikrop kaynağıdır. Diş çürükleri varsa ya dolgu yaptırılmalı, dolgu mümkün değilse çektirilmelidir. Belirli aralarla diş hekimi kontrolü ve yeni başlamış çürüklerin tedavisi tercih edilmelidir.

3.  Diş çekimi, diş kanal tedavisi ve dolgusu, geniz eti alınması, bademcik, fıtık ameliyatı, sünnet ve kulak delme gibi her türlü cerrahi girişimde, endokardit gelişme riski vardır. Bu hastalıktan korunmak için diş girişimi ve her tür cerrahi girişim öncesinde koruyucu ilaç kullanılmalıdır. Bu amaçla diş doktoru veya doktorunuzun gözetiminde işaretli antibiyotikleri kullanmak gereklidir.

4.  Bu nedenle bu kitapçık, gidilen her diş hekimine veya cerrahi girişim için başvurulan her doktora mutlaka gösterilmelidir.

İlgili Hekim veya Diş hekimine

Hastamız, kalp romatizması nedeniyle "bakteriyemi"ye yol açan her tür girişim sırasında infektif endokardit riski taşımaktadır. Bu nedenle yapılacak girişime göre formda işaretli ilaç profilaksisinin önerilerimiz doğrultusunda uygulanması gerekmektedir. Lütfen ‘gerektiğinde’ kitapçığın arkasında yazılı telefon aracılığı ile bizimle bağlantı kurunuz.

 

PROFİLAKSİ GEREKEN DURUMLAR 

Grup 1:

  • Diş eti kanamasına  yol açan tüm diş girişimleri 

  • Tonsillektomi ve adenoidektomi vs,

  • Abse açma, sünnet, kulak delme, dövme, piercing

Grup 2:

  • Tüm sindirim ve boşaltım sistemi girişimleri (endoskopi ve biyopsiler)

PROFİLAKSİ GEREKMEYEN DURUMLAR

  • Süt dişlerinin kendiliğinden çıkması

  • Düşme, çarpma, kesik, sıyrık

 

PROFİLAKSİ ŞEMASI

Grup 1’deki girişimlerde

30 kg’dan az: 

  • Klindamisin girişimden 1 saat önce 20 mg/kg (PO) 

Oral alamıyorsa: Klindamisin ampul girişimden 

30 dk. önce  20 mg /kg (İV)

30 kg’dan fazla:

  • Klindamisin girişimden 1 saat önce 600 mg (PO),

  • Oral alamıyorsa: Klindamisin ampul girişimden 

30 dk. önce  600 mg  (İV)

 

Grup 2’deki girişimlerde

30 kg’dan az:

Vankomisin 20 mg/kg, girişimden 30 dk. önce bitecek şekilde
1 saatlik infüzyon halinde  (İV)

30 kg’dan fazla:

Vankomisin 1 gr, girişimden 30 dk. önce bitecek şekilde 1 saatlik  infüzyon halinde (İV)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)