Kalp Kapağı Değiştirilen Hastalar Ve Yakınları için Açıklamalar

Yazar Ömer BeyazıdKalp Ve Damar Cerrahı • 5 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Kalp Kapağı Değiştirilen Hastalar Ve Yakınları için Açıklamalar

ÖNSÖZ

Bu kitapçıkta geçirdiğiniz açık kalp ameliyatı ve ameliyat sonrası dönem de hayatınızı nasıl düzenlemeniz gerekeceği konusunda bilgiler bulunmaktadır. Kalp ameliyatı olduktan kısa bir süre sonra evinize dönerken sorunun çözümlendiğini, fakat iyileşme döneminin bir bölümünü evinizde geçireceğinizi bilmeniz gerekir. Bu kitapçığın içerdiği bilgiler herkesin anlayabileceği sade bir dille anlatılmıştır.

HASTALAR VE YAKINLARI İÇİN AÇIKLAMALAR

Kalp kapakçığı hastalıklarının çoğu romatizmaldir, kapakçığın onarımı mümkün olmamışsa değiştirilmesi gerekir. Eğer kapakçık suni olanıyla değiştirilrnişse sizin için en uygun olanı takılmıştır. Yaşınıza ve kalbinizin durumuna göre mekanik veya biyolojik bir kapakçık kullanılmış olabilir. Size yapay kapakçık takılmışsa takılan kapakçık üzerinde kanın pıhtılaşmasını önleyecek bazı ilaçlar kullanmanız gerekecektir.

ORAL ANTİKOAGÜLAN TEDAVİ (PIHTILAŞMAYI ÖNLEYİCİ TEDAVİ)

Tedavinin Amacı:

Kanın sulandırılmasının gerekli olduğu bazı durumlar:

  • kalbe takılan yapay kapaklar,
  • ritim bozuklukları,
  • toplardamarlarda kan göllenmesi(varis),
  • suni damar takılması ameliyatlarıdır.

Örneğin ritim bozukluğu ya da yapay kalp kapakçığı nedeniyle oluşan pıhtı atardamar sistemi yoluyla beyne, bacaklara, karın damarlarına ve toplardamarlarda kanın göllenmesi nedeniyle oluşmuş bir pıhtı buradan akciğerlere atılabilir, ölümcül durumlara yol açabilir. Tedavinin dozu ve süresi hastanın hastalığına göre doktor tarafından yapılan aralıklı kontrollerle belirlenir.

INR’nin Aşırı Yükselmesi Durumunda Oluşan Belirtiler:

  • Burun kanaması
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Ciltte morarmalar

Bu durumda INR testi için doktorunuza başvurmalısınız.

AMELİYAT SONRASI DÖNEMİM NASIL GEÇECEK?

Genellikle kalp ameliyatının nekahat süresi üç ay kadar sürmektedir.Ancak büyük ameliyatlar geçirdikten sonra, tam olarak iyileşme sürelerinin kişisel farklılıklar gösterdiği unutulmamalıdır. Kişisel farklılıkları oluşturan etkenlerin başında, kişinin ameliyat öncesi genel sağlık durumu gelmekte, daha sonra ise yaş ve diğer faktörler etkili olmaktadır.

ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK:

Kalp cerrahisi geçiren hastaların çoğu önce çalışmakta oldukları işlerini sürdürebilmektedir. Çalışmaya başlama süresi yapılan işin türüne göre değişmektedir. Genel bir kuralolarak hafif işlerde çalışanlar ameliyattan iki ay sonra çalışmaya başlayabilirler. Daha ağır işlerde özellikle bedenen yapılan işlerde çalışanların üç aydan önce iş başı yapmaları zordur; kasların güçlenmesi, eklemlerin ve göğüs kemiğinin iyileşmesi için zaman tanınmalıdır.

KALP CERRAHİSİNİ İZLEYEN DÖNEMDE REHABİLİTASYON

Açık kalp cerrahisinden sonra iyileşme süresi 6-8 haftadır. Bu süre içinde yorgun ve güçsüz olabilirsiniz. Ilk bir kaç hafta geceleri 8-10 saat uyumaya özen gösteriniz. Öğleden sonraları bir saat kadar dinleniniz. Yemekten sonra efor sarfetmeyiniz. Akşam yatmadan önce yemek yemeğiniz. Yorulduğunuzda dinleniniz. Sizi ziyarete gelen kişi sayısını sınırlayınız. Onlarla öpüşmeyiniz.

AĞRI:

Ameliyat kesisine bağlı olarak gelişen ağrı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel olarak göğüs, omuz ve sırt ağrılarının birkaç hafta içinde kaybolması gerekir. Ameliyat sırasında kesilen sternumun (iman tahtası) tamamen iyileşmesi yaklaşık üç ay alır. Bu nedenle üç hafta yan yatmanız sakıncalıdır ve 5 kg.dan fazla kaldırmamanız gerekir.

AMELİYAT YERİ İLTİHABI:

Hastaneden ayrılırken yara yerinde iltihab yoksa sonradan oluşması düşük bir olasılıktır. Bununla beraber yara yerinde kızarma, şişme ve akıntı oluşmuşsa ve devam ediyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

DİKİŞLERiN GÖRÜNÜMÜ:

Kesi yerinde sulu sızıntılar olabilir. Dikişler vücut tarafından eritilerek yok edilir. Ancak ileri derecede rahatsızlık duyarsanız doktora gidiniz.

EGZERSİZ:

İlk yürüşünüzde yanınızda biri bulunsun, mesafeyi azar azar arttırınız. Ameliyattan üç hafta sonra kendi başınıza günde birkez yürümek yararlıdır. Düz bir yolda dinlenerek yapılmalıdır. Üç haftadan sonra yürüyüş sırası yukarıdaki kurallara uymak şartıyla ikiye, üçe çıkarılabilir. Ameliyat sonrası tam iyileşme üç ay sürecektir. Ağrılarınızı hafifletmek için şu egzersizleri yapınız.

a. Omuz Bölgesi Egzersizleri: Omuzlarınızı önce öne sonra arkaya doğru oynatın.

b. Kol Egzersizleri: Ayakta durun, kollarınızı yana açın, ellerinizi başınızın üstüne değdirin ve yana açın. Bunu 10 kere tekrarlayın.

c. Nefes Alma Egzersizleri: Ellerinizi göğsünüzün iki yanına koyun ve nefes verin, daha sonra cigğerlerinizi tam olarak dolduracak şekilde nefes alın, üç saniye tutup dışarıya verin. Bunu 5 kere tekrarlayın.

DUYGUSAL TEPKİLER:

 

Bazı hastalar ameliyattan sonraki bir kaç gün boyunca ruhsal çöküntü (depresyon) içinde olabilirler. Bu durum kısa sürede düzelir. Eve döndükten sonrada, bir çok hasta sıkıntı ve hafif bir ruhsal çöküntü hali tarif etmektedirler. Kendilerinde herhangi bir iyileşme hali olmadığını zannedebilirler. Majör (özelliği olan, büyük) ameliyat geçiren tüm hastalarda bu tür duygular olabilmektedir ve günden güne kendilerini daha iyi hissetmektedir.

HEYECAN:

Ameliyat sonrası ilk bir kaç haftada heyecanlı ve hassas olabilirsiniz. Telaşlanmayın, bu durum 4-6 hafta sonra ortadan kalkacaktır.

BANYO:

Eğer bütün kesiler kaynamış ve kuru ise duş alabilirsiniz, aksi takdirde yaranız mikrop kapabilir. Özellikle belirtilen bir durum yoksa eve gittikten sonra 1 hafta sonra ılık suyla banyo alabilirsiniz. Tercihen oturur olmalısınız.

EV ve BAHÇE İŞLERi:

Ameliyattan 4 hafta sonra hafif ev işleri yapabilirsiniz. Aradan üç ay geçmeden şu işleri yapmayınız. Kaldırma, itme, çekme, yer süpürme, alışveriş, çocuk taşıma, çapalama ve bahçe işleri.

DİYET:

Kızartma ve aşırı yağlı yiyecekler yemeniz doğru değildir. Bunlar kalp hastalığı riskini arttırır. Şişmanlık kalp ve hastalarının en büyük düşmanıdır. Sağlıklı bir diyet uygulayarak ideal kilonuzda kalmalısınız. Tuzsuz diyet önerilmişse kesinlikle uyunuz.

ALKOL:

Kalp hastalarına zararlıdır. Eğer coumadin gibi pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullanıyorsanız, alkol bunun etkisini arttıracaktır, bu nedenle ilaç kullanan hastalar alkol almamalıdır.

SİGARA:

Sizin için sigara sağlıklı bir insandan daha zararlıdır. Kan basıncı ve kalp hızında artış yapar. Damarlarda ve ciğerlerde geri dönüşü olmayan hasar yapar. Kesinlikle sigara içilmemelidir.

TAŞIT KULLANMA:

7-8 haftalık bir süreden sonra kısa mesafelerde taşıt kullanabilirsiniz, fakat bu olay stres yaratacağından, omuz ve göğüste ağrı yaratacağından uzun mesafelerde ve sıkışık trafik saatlerinde taşıt kullanmayınız.

SPOR:

Hastaneden ayrıldıktan iki ay sonra bisiklete binebilirsiniz, ancak asla yokuşta ve zorlayıcı şekilde olmamalıdır. Aynı dönemde uygun iklimde kısa mesafelerde yüzebilirsiniz.

CİNSEL YAŞAMINIZ:

Kalp ameliyatı geçiren bir çok hasta cinsel yaşamlarına yeniden başlama konusunda endişelidir. Yaklaşık 6 hafta sonra cinsel yaşama başlayabilirsiniz. Yemekten sonra ve yorgunken cinsel ilişkiye girmekten kaçınınız.

İLAÇLAR:

İlaçlarınızı doğru ve düzenli bir şekilde kullanınız. Seyahate çıktığınızda yanınızda bulundurunuz. Çocuklardan uzak tutunuz, gitmeden önce reçetinizi yeniletiniz. Bir ilacı kesmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız. Yemekten önce ve sonra demek, 15 dakika önce veya sonra demektir.

UYARICI BELİRTİLER:

Aşağıdaki belirtilerin çıkması durumunda doktorunuzla temasa geçiniz:

  • Çarpıntı
  • Solunum sıkıntısı
  • Aşırı terleme
  • Yüksek ateş
  • Aşırı bitkinlik
  • Baş dönmesi

AŞAĞIDAKİ NOKTALARA DİKKAT EDİNİZ

  • Yemekten sonra yürüyüş yapınız.
  • Yemekten 3-4 saat sonra yatınız.
  • Sıcak havalarda bol miktarda su içiniz.
  • Aşırı sıcakta güneşlenmeyiniz.
  • Kesinlikle sigara içmeyiniz.
  • Sorunlarınızı bir dostunuza anlatınız, duygularınızı içinize atmayınız.
  • Kendinizi ve toplumsal beklentilerinizi gerekiyorsa değiştiriniz.
  • Başkalarıyla yarışmaktan kaçınınız.
  • Eğlenceye ve dinlenmeye vakit ayırınız.
  • Gerekiyorsa hayır demeyi öğreniniz.
  • Esnek hoşgörülü olunuz.

GEÇMİŞ OLSUN,İYİ ve SAĞLIKLI GÜNLER

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Beyazıd Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)