Kalp Ritm Bozukluğunda İnmeden (Felç) Korunma

Yazar Ali ÖzerenKardiyolog • 17 Nisan 2020 • Yorumlar:

İnme (Felç) en korktuğumuz kara bir kâbus gibidir. Bir anda vücudumuzun bir yanının tutmaması ya da isteyip de basit bir kelimeyi bile söyleyememe ihtimali içimizi karartır. Belki bazıları için sakat kalmak, başkasına muhtaç olmak ölümden bile beter. Başta gelen inme nedenlerinden biri de kalp ritm bozukluklarıdır.

Kalpte çarpıntı hissi ile kendini gösteren ritm bozuklukları birçok kişinin sıkça yaşadığı bir sorundur. Üstelik tedavi edilmediğinde inmeye yol açma riski 5 kat daha fazladır. Türkiye”deki oranı yüzde 3 olsa bile, sakat bırakma oranları çok yüksektir.

Kalpte pıhtı nasıl oluşur?

AF kalbin üst odalarının kasılma yeteneklerini kaybedip, ancak titreşebildikleri için, içlerindeki kanı pompalayamaz. Kasılan kulakçıklardaki hızla hareket eden kan oldukça durağanlaşır ve sonunda pıhtı gelişir. Pıhtı nereye atarsa o organın fonksiyonu bozulur. Kalpteki pıhtının en sık gittiği yer beynimizdir. Pıhtı tıkadığı damardaki kan akımını durdurur. Oksijensiz kalan beyin bölgesi işini yapamaz olur. Eğer kansız kalan bölge konuşmamızı sağlayan merkezse, konuşamaz oluruz, kolumuz - bacağımızı hareket ettiren merkezler kansız kalmışsa, yürüyemez oluruz.

Atrial fibrilasyon hastalarında erken tedavi inme riskini azaltır !

Nasıl önleriz?

AF hastalarda inmeyi önlemenin tek yolu, kanın pıhtılaşmasını zorlaştırmaktır. Pıhtılaşmanın ne kadar yavaşladığını veya halk arasındaki deyimle kan sulandırıcı etkinin derecesini, belli aralıklarla yapılacak kan tahlilleriyle, INR denilen bir testle, sık sık kontrol etmek gerekir.

“Artık kalp doktorlarının görevi, kalbi korumak değil, beyni korumak haline geldi.”

Son zamanlarda kadınlarda sigara tüketiminin de artışıyla damar hastalıkları gittikçe artarak, çağımızın hastalığı haline geldi. Tüm toplum şişmanlıyor, kilo problemi de tansiyon ve şekeri artırıyor. Bütün bu faktörler birleşip, kartopu gibi kalp damar hastalıklarının katlanarak artışı ile sonuçlanıyor. Kardiyovasküler hastalıklar her iki ölümden birinden sorumludur. Damar hastalığı beyne giden damarlarda olduğu zaman bu karşımıza felç olarak çıkmaktadır. Yüksek tansiyonun ve kolesterol düzeyinin kontrol altına alınması beyin sağlığımız için çok önemlidir.         

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)