Kalp Yetersizliğinde Sık Sorulan Sorular

Yazar Burak AçarKardiyolog • 10 Eylül 2020 • Yorumlar:

Kalp Yetersizliği Nedir?

Kalp aslında pompa fonksiyonu gören bir kas dokusudur. Vücudun tüm bölgelerine oksijen bakımından zengin kanı pompalar. Kalp yetersizliğiniz olduğunda, kalp gerektiği kadar pompalayamaz. Kalp yetersizliği nedeniyle, kalp her atımda yeterli kan pompalayamaz. Kan ve sıvı akciğerlere geri dönebilir ve vücudun bazı kısımları normal çalışmasına devam edebilmek için oksijen bakımından zengin kanı alamaz. Bu sorunlar, hissettiğiniz semptomlara yol açar.

Kaç çeşit kalp yetersizliği vardır?

Sistolik kalp yetersizliği

Kalp kası zayıflar ve büyür. Kalp kasıldığında yeterince kan pompalayamaz.

Diyastolik kalp yetersizliği

Kalp kası sertleşir. Kalp kasılmaları arasında normal olarak gevşeyemez, kalbin doluşu etkilenmiştir. 

Kalp Yetersizliği Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

Kalp yeterince kan pompalayamadığında, kalbin yaptığı iş miktarını artırmak için hormonlar (vücut kimyasalları) devreye girer. Bazı hormonlar kalbi büyütür, bazıları ise kalbe daha hızlı kan pompalamasını söyler. Sonuç olarak, kalp ilk başta daha fazla kan pompalayabilir, ancak devam eden talepleri karşılayamaz. Böylece kalp kası daha fazla hasar görür. Zamanla, kalpten daha az kan pompalanır. Bu, vücutta sorunlara yol açar.

Ejeksiyon Fraksiyonu Nedir?

Ejeksiyon fraksiyonu (EF) kalbin ne kadar kan pompaladığını ölçer. Bu, kalp yetersizliğinin teşhisine yardımcı olmak için ölçülür. Sağlıklı bir kalp, her atışta kanın en az yarısını pompalar. Bu, normal bir ejeksiyon fraksiyonunun yaklaşık % 50 veya daha fazla olduğu anlamına gelir.

Kalp Yetersizliğinde kötüleşmenin Belirtileri nelerdir? 

Kalp yetersizliğiniz olduğunda, alevlenmeler olabilir. Aşağıda, kalp yetersizliğinizin daha da kötüleştiği anlamına gelebilecek belirtiler bulunmaktadır. Bu uyarı işaretlerinden herhangi birini fark ederseniz, sağlık uzmanınızı arayın.

Şişme

Ayak bilekleriniz veya bacaklarınızın altları şişer. Ayakkabılarınız çok sıkı gelir. Giysileriniz sıkmaya başlar. 

Nefes darlığı

Normal aktivitelerinizi yaparken veya dinlenirken bile daha fazla nefes almanız gerekir. Gece nefes darlığı veya öksürük ile uyanırsınız. Daha fazla yastık kullanmanız veya uyumak için oturmanız gerekir.

Diğer Uyarı İşaretleri

Halsizlik, baş dönmesi olabilir veya daha yorgun hissedebilirsiniz.

Göğüs ağrınız veya kalp atışınızda değişiklikler olabilir. İnatçı bir öksürüğünüz olabilir.

Kilonuzu İzleme

Kilo almak, genellikle kalp yetersizliğinin kötüleştiğinin ilk uyarı işaretidir. Birkaç kilo almak, vücudunuzun fazla su ve tuz tuttuğunun bir işareti olabilir. Her gün kendinizi tartmak, su tutup tutmadığınızı bilmenin en iyi yoludur. Sağlık uzmanınız kilonuzu nasıl izleyeceğinizi gösterecektir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Burak Açar

Kardiyoloji Doç. Dr.

Randevu al