Kanal Tedavisi Nedir?

Yazar Ece Tatar SidalDiş Hekimi • 30 Nisan 2020 • Yorumlar:

Dişlerin orta kısmında dişözü (pulpa)adı verilen kısım bulunur.Diş özü sinir ve damarlardan oluşan bir yapıdır.Bu yapı dişin duyarlılığını ve beslenmesini sağlar. Diş özü kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde kanal tedavisine ihtiyaç duyulur. Hasara uğramış diş özünün çıkartılıp, yerine yapay maddelerle dolgu yapılmasına kanal tedavisi denir.

Hasar görmüş dişözü çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır.Sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.

Neden kanal tedavisi yapılır?

Diş özü çeşitli nedenlerle hasar gördüğünde kanal tedavisi yapılır.Kanal tedavisi nedenlerini kısaca şöyle sıralıyabiliriz:

  • Çeneye veya dişe gelen darbe

  • Derin çürükler

  • İlerlemiş dişeti hastalıkları

  • Yüksek yapılmış dolgu veya restorasyonlar(protez)

  • Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler

  • Restorasyon (protez)yapımı sırasında oluşabilecek hasarlar.

Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?

Kanal tedavisi iyi yapılmış bir diş ömür ağız içerisinde kalabilir. Kanal tedavili bir dişin kron ile kaplanması ,dişin ağız içerisinde görünen kısmının kırılmamasına yardımcı olur.Ancak dişin kök kısmında ileride oluşabilecek iltihaplanmaları engelleyemez.

Kanal tedavisinin uzun ömürlü olabilmesi için erken teşhis çok önemlidir.Diş özündeki hasarın çok ilerlediği  vakalarda başarı şansı düşer. Ayrıca kanal tedavisinin başarısını kök kanallarının yapısı, hastanın genel sağlık durumu, hekimin bilgi ve becerisi gibi birçok faktör etkiler.

Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur? 

Kanal tedavisi gereken ancak yapılmayan dişlerde; öncelikle şiddetli diş ağrısı başlar. Bir süre sonra diş özünün kendi kendine canlılığını yitirmesiyle ağrı kesilebilir. Antibiyotik ve ağrı kesicilerin kullanılması ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Ancak ilaç kullanılarak ağrının geçmesi iltihabın temizlenmesi anlamına gelmez. İlaç kullanılsın veya kullanılmasın kanal tedavisi yapılmadığı takdirde enfeksiyon sinsi bir şekilde ilerleyerek kemiğine sıçrayabilir. Bu durumda hem sorunlu dişin hem de komşu dişlerin çekilmesi gerekebilir. 

 Her diş kanal tedavisi ile kurtarılabilir mi?

Kanal tedavisi dişin çekilmesini önlemek için yapılan ve dişe son şansını veren bir tedavidir. Her zaman sonuç vermeyebilir. Özellikle tedaviye başlamakta geç kalındığında dişin çekilmesi ihtimali artar. İltihaplı dişin tedavi şansı olup olmadığı veya tedavi sonrası dişin ağız içerisinde ne kadar kalabileceği konusunda dişhekiminiz size gerekli bilgiyi verecektir.

Sağlılklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece Tatar Sidal Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)