Kanal Tedavisi

Yazar Mehmet Ali KoldaşDiş Hekimi • 4 Ağustos 2021 • Yorumlar:

İleri seviyede enfekte olmuş veya çürümüş dişin onarılması ve kurtarılması için uygulanan, dişin sinir ve canlı kısım olan pulpanın alınması ve oluşan boşluğun doldurulmasıyla sonlandırılan tedavi yöntemine kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi hastanın diş kaybı yaşamasını önleyerek, uzun yıllar boyunca çiğneme fonksiyonunda herhangi bozulma olmadan dişi kullanmaya devam etmesini sağlayabilmektedir. Erken başlanması, bu tedavi yöntemiyle dişin kurtarılması açısından çok önemlidir. Zira ihmal edilmesiyle enfeksiyon çevre dişlere yayılmakta ve ayrıca dişin kurtarılması da imkansız hale gelmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın dişinin sağlık durumuna bağlı olarak tek veya çift seansta tamam kanal tedavisi, ilk aşamada diş hekiminin diş kök kanallarını incelemek ve çevre kemik dokuda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını görmek için röntgen çekimiyle başlar. Röntgenin incelenmesinin ardından tedaviye karar veren diş hekimi ilk aşamada lokal anestezi uygular ki, bazı hastalarda sinir öldüğü için anesteziye gerek olmamasına karşın çoğu zaman hasta psikolojisini rahatlatmak adına küçük dozda anestezi uygulanmaktadır. İkinci aşamada ise bakterilerin yoğunlaştığı pulpa, çürümeye başlayan sinir dokusu ve bu bölgedeki enfeksiyon görülen diğer dokuların dişten uzaklaştırılması için dişin içine delik açılır. Açılan delikle birlikte temizlik işleminin etkin bir biçimde yapılması adına kanalın genişletilmesi gerekebilir.

Kanal genişletme işleminde diş sinirleri alındığı için hastanın törpüleme suretiyle gerçekleştirilen kanal genişletme işleminden herhangi bir acı veya ağrı duyması söz konusu değildir. Tamamen temizlenen dişin sızdırmaz hale getirilmesi için birkaç gün beklenmesi gerekebilir ve bu süre ayrıca hekimin diş içine uygulayacağı solüsyonlar sayesinde enfeksiyonun tekrarlama ihtimalini de ortadan kaldıracaktır. Son aşamada ise tamamen temizlenen dişin doldurulmasına geçilmektedir. Bu doldurma işlemi yeni enfeksiyon oluşumu önler ve ayrıca dişe mukavemet kazandırır. Özel maddelerle diş kanalları ve boşluğun tamamı doldurulduktan sonra dişteki hasara bağlı olarak doldu işlemi yapılarak kanal tedavisi sonlandırılmış olur.

Ne zaman kanal tedavisine ihtiyaç duyulur ?

Diş sinirlerine kadar kırılmalar yaşanan travmalarda,

       Diş sinirlerine kadar ilerlemiş çürüklerde,

       Ortodonti tedavisi sırasında fazla basınca dayanamayarak canlılığını yitirmiş dişlerde,

       İlerlemiş diş eti problemlerinde,

Kanal tedavisi sırasında hangi işlemlerden geçilir ?

Diş röntgeni, anestezi, pulpektomi ve doldurma işlemleri sırasıyla uygulanmaktadır. Bir endodonti uzmanına başvurmasının ardından çürümenin yerinin ve boyutunun tespiti için diş röntgeni çekilmektedir. Tespit edilen çürüğün bulunduğu dişin çevresine,çürüğün ve iltihabın büyüklüğüyle orantılı olarak lokal anestezi uygulanmaktadır. Uyuşturulan dişten pulpa tamamen çıkarılarak boşluk oluşturulmaktadır. Oluşan bu boşluk dolgu maddesi ile uygun şekilde doldurularak kanal tedavisi tamamlanmaktadır.

Kanal Tedavisi ne kadar sürer ?

Dişte bulunan sorun çok büyük değilse, kanal tedavisinin tamamlanması için tek bir seans yeterli olmaktadır. Ancak ileri derecede çürük bulunan dişlerde çürüğü ve iltihaplı dokuyu tamamen temizleyebilmek ve daha iyi sonuçlar elde etmek adına bir yada birkaç seansta kanal tedavisi endodontist tarafından yapılır.

Kanal tedavisi süresince nelere dikkat etmek gerekir ?

Kanal tedavisi sırasında seanslar arasında geçici dolgu kullanılmaktadır. Bu nedenle tedavi süresince bu dolguya ve o sırada zayıf bulunan dişe zarar vermemek adına dişi zorlayacak sakız gibi yapışkan, kuruyemiş gibi sert gıdalar tüketilmemelidir.

Kanal tedavisinin ardından ağrı hissedilir mi , hissedilirse ne yapmak gerekir ?

Kanal tedavisiyle dişte bulunan sinirler alındığı için dokunun iyileşme sürecini atlattıktan sonra diş ağrısı hissedilmemektedir. Tedaviden bir süre sonra da ağrıların devam etmesi durumu kanal dolgusu tedavisinin eksik ya da yetersiz yapılmasından kaynaklanabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında problemli kanal dolgusu çıkarılarak yerine yeni ve doğru bir tedavi uygulanır.

Kanal tedavisinin etkisi ne kadar sürer , tedavi edilen diş ne kadar süre ile kullanılabilir ?

Kanal tedavisinin uygulandığı dişler, tedavi süreci sorunsuz geçmişse ve ağız ve diş bakımında diş hekiminin önerilerine uygun bir şekilde uyulursa ömür boyu kullanılabilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ali Koldaş Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)