KANAL TEDAVİSİ

Yazar Kaan NejatAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 14 Kasım 2017 • Yorumlar:

Kök Kanal tedavisi nedir?

Dişin mine ve dentin dokusunun altında pulpa denen yumuşak doku bulunur. Pulpa damar, sinir ve bağ dokusundan oluşur ve köklerin gelişmesinden ve beslenmesinden sorumludur. Pulpanın iyileşme yeteneği yok denecek kadar azdır ve hasar görmesi durumunda dişin içinden uzaklaştırılması gerekir. pulpa çıkarılır, oluşan boşluk şekillendirilir ve doldurulur; bu işlemekanal tedavisidenir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi edilecek diş uyuşturulduktan sonra, eski dolgular ve restorasyonlar uzaklaştırılır veçürük dişdokusu temizlenir. Dişte giriş kavitesi açılarak Pulpaya ulaşılır. Özel kanal aletleri ile pulpa ve artıkları kanallardan çıkarılır ve Apex Locater cihazı kullanılarak kanal boyu belirlenir. Daha sonra özel döner eğeler ile kanallar şekillendirilir ve özel solüsyonlar ile dezenfekte edilir. Eğer diş enfekte değilse aynı seans kanal dolgusu yapılır ve tedavi tamamlanır.Enfekte dişlerdeise kanalların içerisine ilaç konur ve geçici dolgu yapılır. Bir hafta sonra kanallardaki ilaç çıkarılır vekanal tedavisitamamlanır.

Kanal tedavisi sırasında ağrı hisseder miyim?

Kanal tedavisinden önce diş ve çevre dokular lokal anesteziler ile uyuşturulur ve hasta herhangi birağrıhissetmez.

Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?

Tedavi sonrası çiğneme sırasında hafif ağrı ve hassasiyet olabilir. Bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Eğerkanal tedavisindensonra sıcak ve soğuk gıdalar dişinizde ağrıya yol açıyorsa veya birkaç hafta geçmesine rağmen hala çiğneme sırasında dişte ağrı hissediyorsanız doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Kanal tedavisi uygulanmış dişin ömrü ne kadardır ?

kanal tedavisiuygulanmışdişin ömrü, tedavi öncesi durumu, tedaviyi yapan hekimin bilgi, beceri ve tecrübesi, tedavi sonrası yapılan dolgu ve kaplamanın kalitesi ve ağız bakımı gibi birçok etkene bağlıdır.Endodontiktedavisi iyi yapılmış bir diş iyi bir ağız bakımı ile ömür boyu size hizmet edebilir.

Diş kökünde Lezyon ne demektir?

Diş kökünü çevreleyen sert ve yumuşak dokularda görülen patolojik değişikliklere genel olaraklezyondenir. Uzun süre tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ve travma gibi nedenlerden dolayı lezyonlar oluşabilir.Lezyonlu dişlerekanal tedavisi uygulanabilir ancak başarı oranı lezyonun türüne ve boyutuna bağlı olarak değişir.

Apikal Rezeksiyon nedir?

Kanal tedavisininyetersiz kaldığılezyonlu dişlerdeuygulanan basit bir cerrahi prosedürdür. Endodontik tedavi tamamlandıktan sonra diş etinde bir insizyon yapılarak lezyona ulaşılır, patolojik doku ile birlikte diş kökünün 1/3’lük uç kısmı da kesilerek çıkarılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kaan Nejat Diş Hekimi, Endodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)