KANAL TEDAVİSİNDEN SONRA DİŞTE OLUŞAN RENKLENME VE TEDAVİSİ

Yazar Kaan NejatDiş Hekimi • 30 Ekim 2017 • Yorumlar:

Kanal tedavisinden sonra, çoğu zaman dişlerde renk değişikliği oluşur. Bu renk değişimi arka dişlerde sorun oluşturmaz ancak ön dişlerde estetik problemlere yol açar. Ön dişlerde bazen koyu kahverengine varan değişimler gözlenebilir.

Kuralına göre yapılmış kanal tedavisinden sonra renk değişimi ya hiç olmaz veya sorun oluşturmayacak kadar az olur. Ancak kanal tedavisi sırasında yapılan bazı hatalar renk değişimine sebep olabilir. Renk değişikliğine neden olan hatalardan biri sinir dokusunun tamamının çıkarılmamasıdır. Bir diğer neden ise dişin kron kısmında kanal dolgu maddelerinin bırakılmasıdır.

Renklenmiş dişlerin tedavisi

Kanal tedavisinden sonra dişleri renk değiştiren hastaların estetik beklentilerini karşılamak için birkaç seçenek mevcuttur.

  • Tek diş beyazlatma

Renklenmiş dişlerin tedavisi için tek diş beyazlatma işlemi ( devital beyazlatma, intrakronal beyazlatma) yapılabilir. Tek diş beyazlatma işleminde, beyazlatıcı madde dişin içine yerleştirilir ve üzeri geçici dolgu ile kapatılır. Dişin rengi istenilen seviyeye gelene kadar bu işlem iki gün ara ile tekrarlanır.

  • Laminate veneer

Beyazlatma işleminin sonuç vermediği durumlarda porselen veya kompozit lamine uygulanabilir. Lamine uygulaması ile dişte herhangi bir aşındırma yapmadan son derece estetik sonuçlar elde edilebilir.

  • Porselen diş kaplama

Dişte çatlak, kırık ve madde kaybı söz konusu olduğu durumlarda, en iyi seçenek porselen kaplamalardır. Porselen kaplamalar dişi onarmakla kalmayıp aynı zamanda hastanın estetik beklentilerini de karşılar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kaan Nejat Diş Hekimi, Endodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)