Kanser Riskini Artıran Gıdalar

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 11 Ekim 2019 • Yorumlar:

İnsanlar kanserin tamamen genetik olduğunu düşünüyor ve son dönemde hızla artan kanser vakalarından kaçışın olmadığı hissine kapılıyor. Oysa çoğu kanser türü üzerinde yapılan araştırmalara göre bir kişide kanser görülmesinde genlerin etkisi %5 iken, %35’i beslenme ile ilişkili. Üstelik kanser hastalarının %30’u sigara gibi kötü alışkanlıklara sahipken, %30’luk kesimde kanser görülme sebebi ise bakteriyal-viral enfeksiyonlara bağlı, radyasyona, mesleki deformasyonlara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Beslenmenin kanser üzerinde oldukça yüksek etkiye sahip olmasından dolayı bazı yiyecek türlerini tüketmemek, tüketilirse minimum düzeye indirmek çok önemli. Peki ya hangi gıdalar kanser riskini artırıyor?

İşlenmiş Gıdalar

Salam, sucuk, sosis gibi ısıl işleme maruz bırakılan et ürünlerinin içeriğine eklenen nitrit-nitrat gibi koruyucular, kırmızı etin yapısında bulunan heme grubu demir kanser riskini artırır. Ayrıca kırmızı et ürünlerini kömürleşene kadar pişirme, mühürleme, çiğ halde tüketme barsaklarda harabiyete sebep olacağından özellikle kolon kanserine yakalanma ihtimalinizi artırır.

Gıdaları yüksek sıcaklıklara kadar pişirmek, özellikle et ürünlerinde, gıdalar üzerinde kimyasal oluşmasına sebep olur. Oluşan kimyasal yapılar vücutta ve organlarda tahribata sebep olur. Et ürünlerini pişirirken direkt ısıya maruz kalmayacağı şekilde pişirmeye, daha sağlıklı yöntemlere başvurmaya çalışın. Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirme yöntemi en sağlıklı pişirme yöntemidir.

Yemeğin Tadına Bakmadan Tuz İlavesi

Fazla miktarda tuz içeren gıdalar mide astarına ve yemek borusuna zarar vereceğinden kanser riskini artırır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre fazla miktarda tuz kullanımı H.pylori bakterisinin çoğalmasına ortam sağladığından mide için oldukça riskli. Turşu, şalgam, tuzlu zeytin, salamura gıdalar tüketmeyi çok seviyorsanız mutlaka sınırlandırmaya gidin. Önlem amaçlı bu gıdalarla birlikte bol miktarda su için.

Paketli Ürünler

Doğallıktan ne kadar uzaklaşırsanız bir o kadar risk altındasınız demektir. Plastik kaplarda, naylon poşetlerde, içerisinde katkı maddeleri, koruyucu maddeler bulunan gıdaları tüketmekten kaçının. Güvendiğiniz marketlerden alışveriş yapmaya, besin etiketi okumaya, kısacası tükettiğiniz her gıda hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Evinizde içtiğiniz suyu dahi cam şişelerde içmeye özen gösterin. Sağlıklı kaplarda yemeklerinizin pişmesine ayrıca dikkat edin. 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)