Kanser ve Laparoskopi

Yazar Nurkan TörerGenel Cerrah • 15 Ekim 2019 • Yorumlar:

Mide ve kalın bağırsak kanserleri maalesef çağımızın önemli sorunları arasında yer alıyor.

Günümüzde hala bu hastalıkların tedavisinin bel kemiğini cerrahi tedaviler yani ameliyatlar oluşturuyor. Geç kalınmış bazı hastalar dışında bu hastalıkla mücadelenin temel basamağı ameliyathaneden geçmektedir. Seçilmiş bir grup hastada ameliyat öncesi ilaç ve ışın tedavileri kullanılmakta, hastalar bu tedavilerden belli bir süre sonra ameliyat edilmektedir.


Laparoskopik ameliyatlar her hastaya uygun mudur?

Anestezi açısından veya cerrahi teknik olarak ameliyata engel durumlar yok ise tüm mide ve kolon kanserli hastaların ameliyatları kapalı olarak yapılabilir. Ancak genel olarak ifade etmek gerekirse ağır kalp yetmezliği, hava yolu basıncını olumsuz etkileyebilecek bazı KOAH hastalarında uygun olmayabilir. Bu anestezi ekibindeki doktor arkadaşlarımızla görüşülerek karar verilmesi gereken bir durumdur.

Bunun ötesinde aşırı büyümüş veya damarsal yapılara aşırı işlemiş tümörlerin çıkarılması sırasında laparoskopi yetersiz kalabilir. Bu durum bazen ameliyat öncesi tetkiklerle öngörülebilirken, bazen ameliyata kapalı başlayıp ameliyat sırasında laparoskopinin uygun olmadığı kararı alıp eski usül açık ameliyat ile ameliyata devam etmemiz gerekebiliyor.

Kanserli dokular el ile direk dokunarak ve görerek daha iyi temizlenmez mi?

 

Bu soru bize en sık sorulan sorulardan biri. Öncelikle kanser cerrahisi prensiplerinde tümöre mümkün olduğunca dokunmadan ameliyat edilmesi önemli kurallardandır. Laparoskopik cerrahi teknikleri de bu prensibe uygun yapılmaktadır ve açık cerrahiden geri kalmaz. 

 

Kanser gibi ciddi bir hastalığın tedavisinde bir takım olmazsa olmazlar vardır. Bunların başında

  1. etkin ve geniş emniyetli sınırlarla hastalıklı dokuların çıkarılması (hatta bazen sağlıklı olanların da feda edilmesi)

  2. oluşan organ eksikliğinin yerine konulmasında güvenli ve sağlıklı bir yapılandırma kurulması.

Bu iki konudan asla ödün verilmemelidir. Ve bu iki durumun laparoskopik olarak sağlanması ile ilgili en ufak bir şüphe varsa ameliyat açığa dönülür.

Maalesef bazı durumlarda bazı hastalarda bu açık ameliyat ile bile sağlanamayabilir.


 

En sık hangi kanserlerde kapalı ameliyat mümkündür?

 

En sık kalın bağırsak ve mide kanserleri kapalı olarak yapılmaktadır. Uygun olması halinde karaciğer ve pankreas kanserlerinde dahi laparoskopik ameliyatlar uygulanabilmektedir.


 

Robotik cerrahi denince akla sanki ameliyatı programlanmış bir robotun yaptığı geliyor. Ancak durum tam da öyle değil aslında. Aletleri yine cerrah yönetiyor ve hareket kabiliyeti oldukça artıyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)