Kapalı Ameliyatla Rahim Alınması (Laparoskopik Histerektomi)

Kapalı yolla; yumurtalık kisti ameliyatları , myom ameliyatları, tüp bağlama ve açma ameliyatları yapıldığı gibi rahim alma ameliyatı da yapılmaktadır.

Rahmin alınması gereken tüm hastalara ve hemen hemen tüm hastalıklarda laparoskopik histerektomi uygulanabilir.

Laparoskopik histerektomi uygulanabilen hastalıklar;

Myomlar, düzelmeyen rahim kanamaları, menopoz sonrası tekrarlayan kanamalar, adenomyosis, endometriozis, pelvik organ prolapsusu (overlerin alınamadıgı durumlarda), pelvik iltahabi hastalık, geçmeyen kistik veya solid adneksiyal tümörler, kronik pelvik ağrı, rahim ağzı problemleri, kanserden korunma servikal intraepiteliyal neoplazm, erken invazif serviks kanseri, atipili endometriyal hiperplazi, endometrium kanseri

Anestezi açısından laparoskopik yolla girişimin kesin kontrendikasyonları şok durumu, artmış intrakranial basınç, ciddi myopi ya da retinal dekolman durumlarıdır. Büllöz amfizem ya da spontan pnömotoraks öyküsü relatif kontrendikasyon oluşturmaktadır.

Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden verres iğnesi ,ile girilerek batın içi gaz ile şişirirlir,10 mm bir kamera girilir ve 2 yada 3 adet 5 mm’lik cerrahi aletler karın içine sokularak bu aletler yardımı ile karın açılmadan ve bir ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştirilir.Rahim genellikle vajinal yoldan çıkarılır. 

Rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. Sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir. Hastanın ameliyat sonrası adet görmesi kesilir ama yumurtalıkları alınmadı ise menopoza girmez.

 Rahim alınması kadının cinselliği üzerine olumsuz bir etkide bulunmaz. Sadece iyileşme dönemi olan ilk 1.5-2 ay cinsellik yasaklanır sonrasında tekrar başlar ve önceden nasılsa öyle devam eder korunmaya gerek olmaz. 

Her hastada farklı olmakla birlikte deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa  genelde 1-2 saat arasında sürer. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Ceylan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)