Kapalı Çikolata Kisti Ameliyatı

Çikolata kisti ameliyatı nasıl yapılır?

Açık çikolata kisti ameliyatı sonrası, hastanede yatış daha fazla olabilir, hastanın ağrısı ve enfeksiyon riski artabilir. Normal hayata dönmek, 15 günü bulabilir.

Çikolata kisti yapışıklık yapmaya meyilli bir kisttir. Rahim, yumurtalıklar, tüpler, barsak ve mesane arasında oluşan yapışıklıklar, ağrı yapabilir. Bu yüzden çikolata kisti ameliyatı, özel tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Yumurtalığı kaybetmemek için, itinalı çalışmak gerekir.

Kapalı çikolata kisti ameliyatında, hasta genel aneztezi ile uyutulur. Göbek deliğinden yerleştirilen bir kamera ile kist ve yumurtalıklar çok net bir şekilde görülür. Alt karın bölgesinden 2 yada 3 delik açılarak, ameliyat aletleri yerleştirilir. Kist ve çevresindeki kapsül çıkarılır, yumurtalık korunur. Etrafındaki yapışıklıklar açılır. Kısırlık problemi olan hastada aynı anda, tüplere ilaç verilerek, açık olup olmadığı gözlenebilir. Diğer yumurtalık da incelenir, bazen çikolata kisti ile birlikte diğer yumurtalık kistleri de olabilir. Her kist ameliyatla alınmaz, yumurtalıkların zarar görmemesi için, diğer kistler küçük boyuttaysa alınmayabilir, yerinde bırakılır. Bu kistlerin çoğu ilerleyen aylarda kendiliğinden kaybolabilir.

Kapalı çikolata kisti ameliyatı kaç saat sürer?

Ortalama bir saat sürer. Çikolata kisti etrafında çok yapışıklık varsa yada diğer yumurtalıkta da kist varsa, 2-2,5 saati bulabilir. 

Kapalı Çikolata kisti ameliyatı sonrası adet gecikmesi olur mu?

Yumurtalıklara yapılan her ameliyatta, hormon dengesi geçici olarak bir-iki ay bozulabilir. Bu sebeple kapalı çikolata kisti ameliyatı sonrası adet gecikmesi, yumurta çatlamaması ve ara kanama gibi diğer adet düzensizlikleri görülebilir. Büyük, tüm yumurtalığı kaplayan kistlerde ve iki yumurtalığı kaplayan kistlerde, ameliyat sonrası nadiren yumurtalık yetmezliği görülebilir. 

Kapalı çikolata kisti ameliyatı riskleri nelerdir?

● Kanama, nadir görülür

● Enfeksiyon ve ateş nadir görülür

● Rahim zedelenmesi, nadir görülür

● Barsak zedelenmesi, nadir görülür

● Yumurtalığı almak zorunda kalmak, nadir görülür

● Açık ameliyata dönmek

Çikolata kisti ameliyatı yumurtalıklara zarar verir mi?

Kist çok büyükse, tüm yumurtalığı kaplamışsa yumurtalığın bir kısmını nadiren de hepsini almak gerekebilir. Genç ve çocuk isteği olan hastada, yumurtalığa zarar gelmemesi için tecrübeli bir ekip gereklidir. Yapılan araştırmalarda, çikolata kisti ameliyatı sonrası, yumurtalıkların çalışma gücünde bir miktar düşme olduğu ifade edilmiştir, bu durum, çoğu zaman aylar içinde düzelir. 

Kapalı çikolata kisti ameliyatı ne zaman yapılır?

Kist boyutu 4 cm den büyükse, hastanın ağrı ya da kısırlık şikayeti varsa, ameliyat gerekir. Laparoskopik kist ameliyatları, hastanın adeti bittikten sonra yapılır. 

Çikolata kisti tedavi edilmezse ne olur?

Kist büyüyebilir, karın içi yapışıklıklar artabilir, karın ağrısı ve adet ağrısı şikayetleri artabilir. Kısırlık problemi artabilir, tüp bebek tedavisine engel olabilir. 

Çikolata kisti patlamaz ama kist içeriğinden karın boşluğuna sızmalar olabilir, şiddetli, ani ağrı ve ateş yapabilir. Acil ameliyat gerekebilir. 

Yapılan araştırmalarda, çikolata kistinin, kansere dönüşme riski son yıllarda artmıştır, genellikle menapoz sonrası görülür.

Kapalı çikolata kisti ameliyatı sonrası gebelik?

Kısırlık nedeniyle yapılan kapalı çikolata kisti ameliyatı sırasında, yumurtalıkların korunması, yumurtalıkların çoz az zarar görmesi çok önemlidir. Gebelik ihtimalini artıran durum, tecrübeli bir ekip eliyle titiz çalışmadır. Ameliyattan sonra, ortalama 6 ay içinde gebelik ihtimali yüksektir. Tüpler kapalı ya da çok yapışık, fonksiyon görmeyecek gibiyse, 2 ay içinde tüp bebek yapmak gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özlem Gün Eryılmaz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)