Kardiyoloji İle İlgili Kısa Bilgiler

Yazar Ertan YetkinKardiyolog • 19 Şubat 2021 • Yorumlar:

KORONER KALP HASTALIĞI NEDİR?

Koroner kalp hastalığı dediğimiz kalbin kendini besleyen koroner damarların daralması ile seyreden hastalıkta en önemli şikayet, göğüs ağrısıdır. Bu ağrı göbek ile çene arasında her yerde olabilir. Ağrı tipik olarak, eforla, yürümekle, merdiven çıkmakla meydana gelebildiği gibi istirahat halinde de olabilir. Ağrı genellikle 5-10 dk. süren sıkıştırıcı vasıfta daha çok yaygın noktasal olmayan, bir ağrıdır. Ağrı ile beraber yanma, uyuşma, terleme baskı nefes darlığı çarpıntı gibi şikâyetler de eşlik edebilir. Ağrının veya eşlik eden şikayetlerin birkaç saniye veya 1-2 dk. olması dokunmakla artması ve özellikle baş parmak ve işaret parmaklarında olması bizi kalpten uzaklaştırır.

KALP YETMEZLİĞİ HASTALARINDA SIVI TÜKETİMİ

Günlük su veya sıvı tüketimi özellikle kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon olan hastalarda önem arz eder. Özellikle bu hasta grubunda yaygın kanının aksine fazla sıvı tüketimi klinik tabloyu kalp yetmezliğini kötüleştirebilir veya tansiyonun kontrol edilmesini zorlaştırır. Bu hastalar ihtiyacı olduğu kadar veya susadıkça sıvı almaları yeterlidir. Özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda günlük sıvı alımı 2 litreyi geçmemelidir. Bu hastalar susamadıkları halde zorla sıvı tüketmemelidir.  Günlük veya haftalık kilo takibi ile vücut sıvı dengesini kendileri kontrol edebilirler. Bir hafta da 2-3 kilogramdan fazla kilo artışı kalp yetmezliğinin kötüleşeceği anlamında uyarıcı olmalıdır.

 

KALICI KALP PİLİ NEDİR?

Kalıcı Kalp pillerini gereklilik durumuna göre üç gruba ayırabiliriz. Birincisi kalp hızının normal seviyenin altına düştüğü durumlarda kalp hızını normal seviyede tutmak ve gereğinde artırmak amacı ile takılan kalp pilleridir.  İkincisi kalpte hayatı tehdit eden ritim bozukluğu olduğunda kalbe içerden uyarı ve şok vererek, ritmi normale çeviren yani hastaları ani ölümden koruyan ICD dediğimiz kalp pilleridir. Bu piller özellikle ileri düzey kalp yetmezliği olan hastalarda ve bazı özel durumlarda gereklidir. Üçüncü bir pil grubumuz ise yine kalp yetmezliği olan hastalarda hem şok verme özelliği hem de kalbin kasılma gücüne katkısı olan CRT-ICD dediğimiz pillerdir.

KORONER ANJİYOGRAFİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Koroner anjiyografi dediğimiz kalbin damarlarının görüntülenme işlemi kasık, kol veya bilek bölgesinden lokal anestezi eşliğinde yapılan bir işlemdir.  

KALICI KALP PİLİ NEDİR? KİMLERE TAKILIR?

Kalıcı kalp pilleri, genellikle lokal anestezi altında hastayı uyutmadan genel anestezi vermeden yapılan işlemlerdir. Genellikle sol bazen sağ göğüs bölgesinde köprücük kemiği dediğimiz kemiğin alt bölgesinde 4-6 cm’lik bir kesi ile pil deri altına veya kas içine yerleştirilir. Pil elektrotları yani kablolarında içeriden damarlar aracılığı ile kalbe yerleştirilerek işlem tamamlanır. Hastalarımız işlem sırasında uyanıktır. İşlemden 1 ve ya 2 gün sonra taburcu edilerek günlük hayatlarına dönebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ertan Yetkin

Kardiyoloji Prof. Dr.

Randevu al