Karın Germe (Abdominoplasti)

Doğum sonrası veya aşırı kilo alıp verme sonucu karın bölgesinde sarkma ve çatlaklar oluşur. Deri elastikiyetini kaybeder. Bu durumda en iyi çözüm bu sarkan derinin alttaki yağ dokusuyla birlikte alınmasıdır. Spor ve diyetle alınan kilolar verilse dahi sarkan cildin toparlaması her zaman mümkün olmaz. Bunda kişinin genetik yatkınlığı ve cilt yapısı önemlidir. Aşırı kilolu hastaların daha iyi sonuç alabilmesi için ameliyat öncesinde verebildikleri kadar kilo vermesi ameliyatın başarısını arttırır. Bayan hastaların çocuk sahibi olma planı varsa ameliyatın doğum sonrasına sarkıtılması daha uygundur. Yine de karın germe ameliyatı olmuş bir bayanın hamile kalmasında bir engel yoktur.

AMELİYAT ÖNCESİ

Hastanın muayenesinde cilt tonusuna, karın ve bel bölgesindeki yağlanma miktarına bakılır. Bazen sadece karın germe yeterli iken bazı durumlarda karın germe ile birlikte bel bölgesine liposakşın yapılarak belin de inceltilmesi gerekebilir. Ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır. Dolayısı ile öncesinde kan tahlileri çalışılır. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa kesilmesi yine ameliyat öncesi bitki çaylarının içilmemesi önerilir (bazı bitki çayları kanamayı arttırabilir). Ameliyatta yapılacak kesi yeri işaretlenir. Bu durum hasta ile paylaşılır. Hastanın giyim tarzına göre insizyonun şeklinde küçük değişiklikler yapılabilir.

AMELİYAT

TAM KARIN GERME: Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Kasık bölgesinde her iki iliak kanada ( leğen kemiği) uzanan kesi yapılır. Karın cildi, yağ dokusu ile birlikte göğüs kafesine kadar kaldırılır. Göbek serbestleştirilir. Fazla cilt ve yağ dokusu çıkarılır, kalan karın derisi gerilir ve yeni göbek deliği oluşturulur. Ayrıca bu işlem sırasında karın kaslarına plikasyon dediğimiz daraltıcı sütür konur. Bu sütür hem belin incelmesini hem de bayanlardaki karın bölgesindeki şişkinliğin gitmesini sağlar. Ameliyat alanına dren konur. Drenler 2. gün çekilir. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürer.

KISMİ KARIN GERME: Bu işlem tam karın germe kadar kapsamlı değildir. Sadece kasık bölgesindeki deri sarkmasına müdahale edilir. Göbek deliği ellenmez gerek görülürse liposakşınla işlem desteklenebilir. Ameliyat 1 saat sürer.

AMELİYAT SONRASI

Ameliyattan sonra 1 ya da 2 gece hastanede yatış gerekir. Yatarken ilk 3-4 gün yatağa pozisyon vermek, yürürken hafif eğilerek yürümek gerekir. 1 haftada günlük hayata dönülür. Kasık bölgesinde her iki kalça kemiğine uzanan bir iz kalır. Bu iz zamanla ve hastanın yara iyileşmesine bağlı olarak giderek azalır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Özyılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)